13. 5. 2021, 13:42

Ideja za eko izlet: Na Golico med cvetoče NARCISE

Aleš Krivec
Ideja za eko izlet: Na Golico med cvetoče NARCISE (foto: Aleš Krivec)

Vabljeni na čudovit izlet! Na Golico v cvetočo pravljico se lahko odpravite z vlakom in brezplačnim avtobusom. 

Narcisa ja simbol prerojenja 

Narcisa simbolno kaže na prebujenje in ponovno rojstvo. Njen cvet simbolizira rojstvo, minljivost, življenje in upanje. V starem Egiptu so verjeli, da čebulice narcis, položene v krste pokojnikov, zagotovijo njihovo novo rojstvo in srečo v onstranstvu. Trenutno jih lahko občudujete tudi v hribih. Naj vam občudovanje njihovega belega cveta prinese v življenje novo upanje. 

Med narcise z busom

Trenutno lahko pod Golico doživite nepozaben čas cvetenja čudovitih spomladanskih narcis oziroma ključavnic, kot jim pravijo domačini.

Prejšnja leta je večina ljudi obiskalo planino z lastnimi avtomobili, ki je bila tako obremenjena z avtomobili, da je bila potrebna vzpostavitev popolne zapore ceste že na Jesenicah. Občina Jesenice se je lotila urejanja problema in zato je v maju ob koncih tedna z namenom umirjanja prometa vzpostavljena zapora ceste v Planino pod Golico in Javorniški Rovt. Na voljo je brezplačna avtobusna linija na relacijah Jesenice–Planina pod Golico in Jesenice–Javorniški Rovt.

Brezplačen avtobus bo na voljo: 15., 16., 22. in 23. maja. (V primeru slabega vremena avtobus ne vozi.)

Več informacij najdete na povezavi mednarcisezbusom.

Do Jesenic pa najbolje, da se zapeljete z direktnim vlakom. 

Nasvet:

Narcis v hribih nikar ne trgajte, ne zgolj zato, ker so zaščitene, pač pa, da jih bodo lahko občudovali tudi drugi – tako soplaninci kot tudi vaši potomci. Hodite spoštljivo po naravi. 

V teh dneh smo vam že predstavili nekaj idej za eko izlete. Kolo je seveda najbolj ekološko prevozno sredstvo poleg hoje. Prav tako je dobra izbira vlak ali avtobus.

A vedno pač nimamo na voljo teh možnosti. Če vas zanimajo električni avtomobili, si poglejte predstavitev električnega avtomobila in kaj so prednosti takega vozila za uporabnika.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.