19. 5. 2022, 21:00

Kako nas sodobno kmetijstvo oropa kvalitetne prehrane?

Profimedia

Sodobno kmetijstvo ne vpliva samo na onesnaženost okolja, temveč tudi na naše zdravje. Preverite, zakaj se kljub uravnoteženi prehrani vse bolj srečujemo s pomanjkanjem hranil.

Za zdravo življenje je izjemno pomembno, da poskrbimo za uravnoteženo prehrano. S slednjo svojemu telesu zagotovimo vsa potrebna hranila za pravilno delovanje. Vendar ali je s prehrano sploh mogoče dobiti vsa hranila?

Vse bolj se poudarja pomen prehranskih dodatkov in vse več ljudi tudi ob uravnoteženi prehrani trpi za pomanjkanjem hranil. Temu je tako predvsem zato, ker je naša hrana že sama po sebi manj hranilna, kakor je bila nekoč. Za manjšo vsebnost hranil je odgovorno predvsem sodobno kmetijstvo.

Kako sodobno kmetijstvo privede do manj hranilne hrane?

Prst je v svojem naravnem stanju polna nevidnih, a nepogrešljivih mikrobov. Teh je ogromno; v peščici zdrave zemlje je več mikroorganizmov, kakor je ljudi, ki so kadarkoli živeli. V zdravih simbiotičnih sistemih rastlinske korenine te mikrobe hranijo, v zameno pa mikrobi pomagajo rastlinam absorbirati hrano v okoliški zemlji.

Žal pa so ravno sodobne kmetijske prakse tiste, ki to simbiozo motijo. Orodja, ki se uporabljajo na kmetijah, poskrbijo, da rastline (in posledično tudi hrana, ki jo uživamo) vsebujejo veliko manj hranil. Stroka je ocenila, da ima rastlinska hrana zaradi invazivnega načina kmetovanja danes 50 % manj hranil, kakor pred 50 leti.

Posledice čutimo tudi na našem zdravju

Če rastline ne morejo sprejemati mikrohranil iz tal, je naša hrana pomanjkljiva, kar ima vpliv tudi na naše zdavje. Prav vsa hranila, ki bi mogla biti v zelenjavi, igrajo vlogo pri zdravem delovanju našega telesa.

Za primer vzemimo magnezij, eden najbolj znanih mineralov. Ta igra vlogo pri približno 600 procesih, ki se dogajajo v telesu; od razvoja kosti, do prebave in spanja. V eni od Ameriških raziskav pa se je izkazalo, da kar 45 % Američanov ne dobi priporočene dnevne količine magnezija samo s hrano iz pijačo. Delno je sicer tako tudi zaradi neuravnotežene prehrane kot take, a veliko vlogo igrajo tudi s hranili revna živila kot posledica kmetijstva.

Kaj lahko naredite?

Da bi si zagotovili čim bolj hranilno hrano je pomembno, da kupujete premišljeno. Izogibajte se sadju in zelenjavi, kupljeni pri večjih proizvajalcih. Poiščite lokalne kmetije, ki hrano pridelujejo na čim bolj naraven način in ne uporabljajo veliko strojev, posebnih orodij, pesticidov ter drugih snovi.

Seveda pa je idealno, če si lahko čim več hrane pridelate sami. Tako boste zagotovo vedeli, da s svojo prehrano ne škodite planetu in svojemu zdravju. Uredite si domač vrt, če ste v stanovanju pa si v lončke posadite vsaj svoja zelišča.

Z nakupom ekološko pridelanih, lokalnih in sezonskih živil boste pripomogli tako k zdravju planeta, kakor tudi k lastnemu zdravju in dobremu počutju.