16. 7. 2020, 14:58

Eno limonado brez slamice, prosim

profimedia
Eno limonado brez slamice, prosim (foto: profimedia)

Od leta 2021 naj bi bili plastični izdelki za enkratno uporabo, kot so slamice, plastični pribor in plastični krožniki, prepovedani. A ni nam potrebno čakati na uradno prepoved, da se zamislimo in nekaj ukrenemo sami pri sebi. 

Eden najbolj nepotrebnih plastičnih odpadkov so zagotovo plastične slamice za enkratno uporabo. "Eno limonado brez slamice, prosim," je bilo zato moje klasično naročilo prejšnjega poletja, a vendar sem žal mnogokrat pozabila na zadnji, a ključni del stavka in tako je romalo zaradi mene v smeti kar nekaj slamic. Sok ali limonado spiješ v nekaj minutah, plastična slamica pa potrebuje nekje 200 let, da se razgradi. Očitno ljudje zaposleni v gostinstvu ne razmišljajo o eni izmed trenutno največjih problematik na planetu Zemlja. 

"Plastika je ubijalec naše prihodnosti. Če do leta 2050 ne bomo spremenili nič, bo v morju več plastike kot rib. Ta plastika prodira povsod, tudi v hrano, v naša telesa, uničuje in ubija živali, kar je najbolj zgovoren dokaz, da je takojšnje in odločno ukrepanje nujno," je povedal evropski poslanec Igor Šoltes na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu.

Američani naj bi po statistikah vsak dan odvrgli v smeti nekje 500 milijonov slamic. Kako si predstavljati takšno količino slamic (ponovimo - toliko naj bi jih odvrgli v zgolj in samo enem dnevu)? Za ponazoritev: takšno število slamic spravimo v 127 šolskih avtobusov! Kar pomeni na letni ravni nekje 46,400 avtobusov s slamicami. 

Na letni ravni pa so v Veliki Britaniji zračunali, da odvržejo 8 bilijonov slamic. 

A žal ljudje še vedno ne razmišljamo o posledicah svojih dejanj. Tako sem v tem poletju večkrat dobila kozarec ne le z eno, pač pa s kar dvema slamicama, dobila tudi kozarec vode iz pipe s slamico ali pa komentar natakarice: "Res je grda limonada brez slamice." 

Kako grdi pa so kupi nepotrebnih smeti in kako grdo je morje, kjer bo kmalu več plastike kot rib?! 

Seveda so slamice zgolj le en nepotreben plastični produkt. Vsi na dnevni bazi prozivajamo številne nepotrebne plastične odpadke. Iti v trgovino in se izogniti izdelkom brez plastične embalaže je skorajda nemogoče. A vendar je mogoče uporabo vsaj omejiti, če se malce potrudimo. 

Če zares in nujno potrebujemo slamico, pa jih lahko zmenjamo s steklenimi, jeklenimi ali slamicami iz bambusa, ki so primerne za večkratno uporabo. 

Če o plastiki ne razmišljajo v gostinstvu, se je zganila Evropska komisija in pripravila nova pravila za zmanjševanje količine desetih najpogostejših odpadkov v morju in ob obalah. Ti odpadki namreč skupaj predstavljajo 70 (nekateri so zapisali celo število 85) odstotkov vseh morskih odpadkov. Kadar so alternativni proizvodi na voljo in cenovno dostopni, bodo plastični proizvodi za enkratno uporabo na trgu prepovedani! Pri izdelkih za katere alternativ ni, pa bo njihova uporaba omejena. 

To pomeni, da bodo od leta 2021 prepovedani plastični krožniki, pribor in slamice! A zakaj bi čakali še dve leti in najprej smetili? Vsakdo se naj sledečim plastičnim izdelkom izogne že danes.

Opozorite natakarje ali druge gostinske delavce, da ne želite plastike. Lahko prinesete s seboj kakšno posodo ali pribor za večkratno uporabo, če jeste ali pijete tam, kjer imajo samo plastično embalažo.

Prav tako lahko vsakdo, ki dela v gostinstvu naredi eno majhno gesto (a veliko delo za planet) in ne poriva slamice v vsak kozarec. 

"Na svetu se vsako minuto proda več kot milijon plastenk in tudi to je dokaz, da je plastika postala vsakdan našega življenja. Tudi mikroplastika, ki je posledica toliko odvržene plastike, resno ogroža naš planet. Zavedati se moramo, da obstajajo alternative in da je boj proti plastiki za enkratno uporabo tudi priložnost za gospodarstvo in nova delovna mesta, samo zganiti se moramo pravočasno in sredstva vložiti tudi v raziskave, kako čim prej in učinkovito do tega cilja, da naredimo stop plastiki," je še poudaril evropski poslanec Šoltes. 

Prepoved bo veljala za plastične vatirane palčke, plastični pribor, plastične krožnike, slamice, mešalne palčke za pijačo in palice za balone, ki jih bo namesto iz plastike treba izdelovati izključno iz bolj trajnostnih materialov. 

Nazdravimo nujno potrebnim spremembam (s steklenim kozarcem in brez slamice)! 

Viri: Delo, ZPS.si, Ana Vehovar

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.