19. 4. 2021, 13:23

Mojca Benedejčič - Pehtra: "Vrnila sem se k naravi"

Projekt Artistic - Občina Bovec
Mojca Benedejčič - Pehtra: "Vrnila sem se k naravi" (foto: Projekt Artistic - Občina Bovec)

"Vsakdo se lahko odpravi v naravo in si nabere svoj čaj," pravi mlada Pehtra Mojca. 

Dobrodošli na začetku našega 5-tedenskega izziva za Zemljo! 

Tekom naslednjih tednov bomo skupaj krepili našo neločljivo vez z materjo Zemljo in morda dobili navdih, da z njo zaplešemo v večji harmoniji. Še vedno se nam lahko pridružite tukaj. 

Na obisku pri mladi Pehti v Tolminu

V prvem tednu se bomo odpravili v Tolmin, kjer se moč narave odseva v barvi reke Soče, v mogočnih gorah in gozdovih. Nekje blizu Tolminskih korit pa diši tudi po zdravilnih rastlinah in dišečem čaju. Tam je namreč doma mlada Pehta, Mojca Benedejčič, ki deluje pod imenom Pehtra.si. 

Čudovito je, ko te z nekom poveže ljubezen do narave. Tako sem tudi spoznala Mojco, ki jo v hribih in med nabiranjem zelišč vedno zvesto spremlja tudi njena posvojena psička Cora iz Bosne. Z Mojco sva se večkrat odpravili nabirati zelišča, nekajkrat pa sem ji tudi pomagala na njivi. Takrat sem začutila nekaj tako prvinskega. Je to tista ženska esenca, ki je v današnjem svetu preveč zbledela? Dekleta, ki skupaj nabiramo zelišča, s katerimi lahko začaramo boljše počutje in zdravje. Kako čudovit obred! Spoštljivo nabiranje zelišč, sušenje in pitje čaja je zagotovo poseben ritual, preko katerega se lahko vsakdo bolj poveže z naravo. Hkrati pa zelišča v našem telesu vzpostavljajo potrebno ravnovesje. 

Pehtra je po našem izročilu skrivnostna ženska, ki prinaša svetlobo, luč in plodnost. In to je tudi Mojčin namen - z zelišči in s svojo ljubeznijo do narave razdajati luč. 

Mojca je poprej delala v gostinstvu, vendar to ni izpopolnjevalo njene hkrati nežne in pustolovske duše. Po študiju modnega oblikovanja je prevzela družinsko kmetijo in se v celoti posvetila zeliščarstvu. 

Čajnim mešanicam bo kmalu dodala še lastna eterična olja, hidrolate in naravna mila. Spoznali pa jo boste lahko tudi na različnih zeliščarskih delavnicah. Njene čaje med drugim pijejo tudi v eni bolj znanih restavraciji, Hiši Franko. 

Vabljeni na cvetoč travnik, kjer je Mojca ravno nabirala pljučnik:  

Pripravila: Ana Vehovar

foto: Projekt Artistic - Občina Bovec in Urška Drofenik

Mojco spremljajte na: Pehtra.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.