Olupki citrusov NE spadajo med bio odpadke!

24. 6. 2020, 15:53 | 5-tedenski izziv za Zemljo

              Olupki citrusov NE spadajo med bio odpadke! (foto: profimedia) profimedia

Danes bomo razmišljali o tem, kako ravnamo z odpadki doma in si poskušali zapomniti, kateri odpadki spadajo kam!

Ali doma ločujete odpadke? Se vam včasih ne ljubi? Saj ni tako težko, le malce organizacije je potrebne in kmalu to postane avtomatska navada. 

Vsi pa se velikokrat sprašujem, kaj spada kam. 

PRAVILNO RAVNANJE Z ODPADKI

Ločeno zbiranje odpadkov je naša odgovornost, saj s pravilnim ločevanjem pripomoremo k učinkovitejši nadaljnji predelavi odpadkov ter ohranjanju naravnih virov in varčevanju z energijo, saj so lahko odpadki vir sekundarnih surovin in energije.

Dobro je, da si doma organiziramo prostor za ločevanje. To naredimo nekje, kjer imamo na razpolago dovolj prostora (v kuhinji, na balkonu, v predsobi, v kleti...), kjer si uredimo mesto za ločevanje odpadkov (lahko v košu, škatli...).

Ločeno zbrane odpadke pa nato odnesemo na najbližji ekološki otok, zbirni center za odpadke ali pa jih odložimo v primeren zabojnik pred hišo, glede na sistem ločevanja odpadkov na "mešani komunalni odpadki", "embalaža" in "biološko razgradljivi odpadki". 

Vendar, kaj sploh spada kam? 

KAJ SPADA MED ODPADNO KOMUNALNO EMBALAŽO?

 • PLASTIČNA EMBALAŽA (plastenke, plastične vrečke in folije, plastična embalaža pralnih sredstev, plastični lončki, plastične tube, stiropor).
 • KOVINSKA EMBALAŽA (pločevinke,  konzerve, aluminijasta folija, prazne kovinske embalaže sprejev in lakov ter živil, kovinske tube, kovinski pokrovčki).
 • SESTAVLJENA EMBALAŽA (tetrapak embalaža od hrane in pijače, sestavljene vrečke prehrambenih in drugih izdelkov).

KAJ SPADA MED MEŠANE KOMUNALNE ODPADKE?

 • VSE VRSTE HIGIENSKIH PRIPOMOČKOV  (higienski vložki, zobne ščetke, britvice, plenice, ipd.).
 • OSTANEK KOMUNALNIIH ODPADKOV (kosti, olupki citrusov, hišne smeti od pometanja, vrečke iz sesalnikov, manjše količine neuporabnih oblačil in obutev, odpadki iz keramike, porcelana, gume in usnja, celofan, lepilni trakovi, pisala, mačji in pasji iztrebki-pesek, cigaretni ogorki, pepel ipd.).

KAJ SPADA MED BIOLOŠKO RAZGRADLJIVE ODPADKE?

OSTANKI HRANE (zelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina, pokvarjeni prehrambeni izdelki in ostali ostanki hrane, papirnati robčki, čajne vrečke.)
ZELENI VRTNI ODPAD (odpadno vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, stelja malih rastlinojedih živali...). 

vir: komusg.si in ebm.si

KAJ SPADA MED PAPIR:

Papirnati izdelki, kot so kartoni, ovojne embalaže, lepenke, časopisi, revije, letaki, katalogi, zvezki, papirnate nakupovalne vreče, kuverte, knjige, ovojni papir.

Ne sodijo: robčki, papirnate brisače, toaletni papir, celofan, tetrapaki in njim podobne embalaže, ves papir z ostanki živil.

PRIMERI DOBRIH PRAKS - TELEMACHOVA SKRB ZA OKOLJE

Tudi pri Telemachu skrbijo za vestno ločevanje odpadkov in s tem zmanjšujejo neposredno obremenitev okolja. V vseh njihovih poslovalnicah že nekaj let uporabljajo papirnate vrečke, prav tako v podjetju uporabljajo trajnostne brisače in higienski papir, ki je izdelan iz celuloze Tetra pak embalaže pijač, ne pa iz lesa.

Tudi sami lahko v svojem gospodinjstvu uporabljate bolj trajnostne opcije, hkrati pa podpirate podjetja, ki se zavzemajo za okolje. 

To so te majhne reči, s katerim dodajate svoj majhen, a pomemben košček k okolju. Ko enkrat sprejmemo nove navade, pa te postanejo nekaj vsakdanjega. In res ni potrebno veliko truda za to! 

Našemu izzivu za Zemljo se lahko še vedno pridružite tukaj.