8 plastičnih stvari, ki se jim lahko takoj odpovemo

7. 7. 2020, 09:00 | 5-tedenski izziv za Zemljo

              8 plastičnih stvari, ki se jim lahko takoj odpovemo (foto: pexels) pexels

Človek letno proizvede več kot 300 milijonov ton plastike! Polovica tega je namenjena za enkratno uporabo, vsako leto pa okoli 8 milijonov ton konča v naših oceanih. Ogromno plastike, ki jo uporabljamo, je v resnici čisto nepotrebne. Poglejmo, katerim stvarem se lahko brez težav odpovemo že danes.  

Če bi vso plastiko, ki smo jo proizvedli v zadnjih desetletjih, spremenili v folijo, bi brez težav z njo »ovili« celotno Zemljo. Z današnjim tempom proizvodnje se bo ta številka kmalu povečala še za nekaj plasti.

Več kot 50 odstotkov plastike, ki jo proizvedemo, je uporabljena samo enkrat in nato vržena stran!


Plastika pa potrebuje med 500 in 1000 let, da se razgradi. Kar 8 milijonov ton plastike pa letno pristane v morju.

In kaj lahko kot posamezniki naredimo? Za začetek se lahko odpovemo nekaj stvarem, ki jih v resnici ne potrebujemo. 

8 plastičnih stvari, ki se jim lahko takoj odpovemo

1. Pokrovčki za kavo

Če bi se v celoti odpovedali "take-out" kavnim lončkom, bi bilo ideano, sicer pa se odpovejte vsaj plastičnemu pokrovčku (in plastični žlički).

Odlična alternativa: danes imate na voljo veliko šalčk za večkratno uporabo, ki so narejene iz recikliranega bambusa.

2. Papirnate možnosti

Kadarkoli imate na voljo izdelek v papirnati embalaži ali plastični, izberite papir. Bodisi jajca v papirnatem kartonu, namesto v plastiki, ter vse, kar je v škatli, namesto v plastiki.

3. Slamice

Je slamica zares potrebna? Več kot 500.000.000 plastičnih slamic se DNEVNO uporabi v ZDA. Zakaj? Ker smo preveč leni, da bi dvignili kozarec k ustom? Ljudje, ki imajo zares fizične težave in potrebujejo slamice, je to razumljivo, ostali – ne uporabljajte slamic! Ko naročite pijačo v gostilni, natakarja predhodno opozorite, da ne želite slamice. 

4. Zapakirana živila

Izbirajte živila, ki niso zapakirana v plastiko - izberite solato, sadje, ki ni v embalaži in imejte vedno s seboj svoje vrečke za sadje in zelenjavo.

5. Trgovinske vrečke

Še vedno kupujete plastične vrečke? Najmanj, kar lahko naredimo je, da se privadimo in hodimo v trgovino s svojimi vrečkami za večkratno uporabo. 

6. Plastična folija

Plastična folija za živila naj ne bo več del vašega gospodinjstva! Namesto da zavijate hrano v plastično folijo za živila, uporabljajte steklene ali druge posode, ki jih pokrijete s pokrovko.

7. Plastični krožniki in plastični kozarčki

Kadar imate zabavo, namesto da kupite plastične krožnike in pribor, raje uporabite star servis. Ko vam kdo ponudi pijačo v plastičnem kozarčku, jo enostavno zavrnite. 

8. Plastenke za vodo

Ne le, da se iz plastenk izloča snov bisfenol A, ki škoduje zdravju, v marsikateri vodi iz plastenke so našli sestavine zdravil, sledi umetnih gnojil in drugih škodljivih kemikalij. Prav tako je voda iz plastenk tako neekološka, saj se v proizvodnem procesu za 1 liter ustekleničene vode porabi kar 3 litre vode! Zato imejte svojo stekleno flaško, ki si jo sami polnite, če voda iz pipe, kjer ste, ni najboljša, jo filtrirajte ali prekuhajte. 

In ne pozabite: VSAKO DEJANJE ŠTEJE! 

Vir: treehugger.com

Preberite si še: