11. 5. 2021, 10:11

"Roadtrip": Kako izlete z avtomobilom narediti okolju prijaznejše?

pexels
"Roadtrip": Kako izlete z avtomobilom narediti okolju prijaznejše? (foto: pexels)

Čas je za izlete in raziskovanje! A potrudimo se, da ob tem čim manj škodujemo okolju. Sledi nekaj nasvetov. 

Z lepim vremenom in sproščanjem ukrepov pozdravljamo tudi izlete. Potovanje z avtomobilom je še vedno eno najbolj priljubljenih oblik letovanja; super izbira je tako za enodnevne, kakor tudi za večdnevne izlete. Omogoči nam, da udobno in v svojem tempu obiskujemo več različnih destinacij. 

Seveda pa tudi izlete lahko naredimo bolj ali manj ekološke. Kako torej izlet z avtomobilom narediti okolju prijaznejši?

Uporabljajte izdelke za večkratno uporabo

Velik plus potovanja z avtomobilom je, da lahko s seboj vzamemo veliko stvari. Izkoristite to prednost tako, da vzamete izdelke za večkratno uporabo; stekleničke za vodo, vrečke za večkratno uporabo, skodelice za "coffee to-go", posodo za hrano... Tako se izognete uporabi plastičnih izdelkov, ki bodo po enkratni uporabi zavrženi.

Načrtujte svojo pot

Smiselno načrtujte potovanje tako, da se ne boste vozili "gor in dol". Če imate namen obiskati več destinacij, to načrtujte v zaporedju od najmanj pa do najbolj oddaljene lokacije. Prav tako se izogibajte vožnji na krajše razdalje. Ko pridete na želeni cilj, raziskujte peš ali s kolesom. 

Napolnite avtomobil

Če imate enega sopotnika, bodo zadnji sedeži vašega avtomobila prazni. Poiščite sopotnike – na izlet lahko mogoče povabite še kakšne prijatelje, ali pa poiščete sopotnike na raznih platformah. Tako boste imeli nekaj dodatne družbe, razdelili si boste stroške goriva, poleg vsega pa boste naredili še nekaj dobrega za planet.

Spoštujte naravo

Če se odpravljate na destinacije, kjer je veliko narave, je še toliko bolj pomembno, da spoštujete naravo. Držite se označenih poti, ne hranite živali, ne povzročajte hrupa, ne smetite. Vse smeti, ki jih ustvarite, vzemite s seboj, še toliko bolje pa je, če spotoma pospravite kakšne neodgovorno odvržene odpadke, ki niso vaši.

Pred odhodom preverite vozilo

Preden se odpravite na pot se prepričajte, da vaše vozilo deluje brezhibno, da imate napolnjene pnevmatike... Tako bo vozilo porabilo manj goriva. Med potjo imejte ugasnjeno klimo, če ni nujno potrebna. Vozite zmerno, na optimalnih obratih.

Ena od možnosti za okolju prijaznejše izlete so tudi električni avtomobili. S tako vožnjo ne povzročamo emisij, prav tako pa ne porablja goriva. Lahko ga napolnite z elektriko, pridelano iz obnovljivih virov, denimo sončna ali veterna energija. Tudi stroški vzdrževanja so nekoliko nižji, kakor pri ostalih avtomobilih.

Druga prednost električnega avtomobila je tudi to, da je precej tih. Tako se lahko z avtomobilom odpravite tudi na ceste, ki so nekoliko bolj v naravi, brez, da bi ob tem skrbeli, da bi z vožnjo prestrašili živali.

Poleg tega je v veliko mestih parkiranje za električne avtomobile brezplačno. Na vse več parkiriščih pa lahko avtomobil tudi enostavno napolnite. 

Vse več ljudi se za električna vozila odloča ravno zaradi naštetih razlogov. Če zanimajo tudi vas, si poglejte predstavitev električnega avtomobila in kaj so prednosti takega vozila za uporabnika: 

Napisala: Veronika Sivka

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.