23. 6. 2020, 13:57

Ste hvaležni, ker lahko živite tukaj?

profimedia
Ste hvaležni, ker lahko živite tukaj? (foto: profimedia)

Kolikokrat pomislite na to, da je življenje na Zemlji poseben dar? 

"E malama ika heio, E malama pono ika heio"... Tako zveni znana havajska pesem, s katero Havajci častijo planet, matero Zemljo, na kateri živimo. Zahvaljujejo se zemlji, nebu, kamnu in vodi. Nekatera ljudstva imajo veliko bolj kot mi ponotranjeno hvaležnost do Zemlje, ki nam daje vse, kar imamo. Od zraka, vode, hrane, oblek, hiš, družine, prijateljev, in nenazadnje tudi do avtov in tehnologije. Skratka, ona je tista, ki nam omogoča VSE to. In hvaležnost za vse, kar imamo, tudi za možnost, da smo sploh lahko tukaj, bi morala postati del našega vsakdana. 

A seveda zgolj zahvala Zemlji ni dovolj. Potrebna so tudi dejanja. Če nekaj ceniš oz. imaš nekaj rad, se boš tudi potrudil in naredil nekaj za to, da to ohraniš. 

In ne, ni potrebno vložiti v to ogromno truda in časa. Že z majhnimi dejanji lahko naredimo velike spremembe.

In prav o teh majhnih dejanjih bomo govorili tekom našega izziva in se spomnili na čisto banalne in vsakodnevne reči, s katerimi vplivamo na okolje. Še vedno se nam lahko pridružite tukaj.

Pomembno je predvsem to, da ponotranjimo skrb za naravo. Da je vedno prisotna in nas spremlja na vsakem koraku. Nikakor pa ne na način, da nam to predstavlja stres, pač pa tako razmišljamo iz čiste hvaležnosti in ljubezni do narave. Popolno trajnostno in neškodljivo življenje je seveda utopija. Vendar ne moremo gledati stran in narediti nič. Vedno lahko naredimo nekaj. Vedno.

Predstavili bomo tudi nekaj posameznikov in podjetij, ki skrbijo za okolje po svojih močeh. Morda dobite navdih zase ali pa se odločite, da boste nadalje podpirali tista podjetja, ki se tudi sama trudijo za bolj prijazno delovanje.  

TELEMACHOVA SKRB ZA OKOLJE

Eden takšnih je tudi Telemach. Konec prejšnjega leta je namreč na več kot 3.000 m2 veliki strehi Telemachove poslovne stavbe začela delovati sončna elektrarna, s pomočjo katere bo podjetje količino ogljičnega odtisa zmanjšalo za 125 ton letno, glavna Telemachova stavba pa bo v naslednjih 20 letih vsaj 20-odstotno energetsko samooskrbna. Omogoča tudi polnjenje električnih vozil, ki jih tehnične in poslovne službe uporabljajo za obiske uporabnikov. Z električnimi vozili prav tako prispevajo k zmanjšanju ogljikovega dioksida. Tudi pri naročilu nove tehnične opreme nadzorujejo količino porabe energije in uporabljajo opremo, ki je energetsko varčna.

V okoljski krizi, v kateri se nahajamo trenutno, je čas za nove vrednote in nove navade. Bodimo drug drugemu dober zgled. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.