10. 5. 2021, 07:19

V tem idiličnem alpskem mestu so avti prepovedani!

pexels
V tem idiličnem alpskem mestu so avti prepovedani! (foto: pexels)

Sredi Alp, natančneje pod Matterhornom, je mesto Zermatt, znano luksuzno smučarsko središče, kjer v radiju nekaj kilometrov ni osebnih avtomobilov. 

Švicarski Zermatt velja za enega najboljših mest brez avtomobilov na svetu. Že v 70ih letih so tamkajšni prebivalci izglasovali prepoved prometa po mestu. 

Po mestu torej ne morete s svojim avtom, na voljo pa so vlaki, električni avtobusi, električni avti (taksiji) pa tudi kočije ter seveda gondole. Vsa vozila so električna. Svoj avto morajo obiskovalci pustiti v bližnjem mestu Täsch, ki se nahaja šest kilometrov od Zermatta. Od tam pa nadaljujejo z vlakom ali taksijem.

Mesto se nahaja na nadmorski višini 1600 metrov, Matterhorn s svojo koničasto podobo pa se dviga kar 4478 metrov visoko. 

Da bi preprečili onesnaževanje zraka, osebni avtomobili v mestu niso dovoljeni. Odločili so se, da bodo znižali onesnaževanje na minimum. Podpirajo pa vse bolj okolju prijazne opcije transporta. 

Električna vozila, ki vas vozijo po mestu Zermatt. 

V Zermattu je registriranih okoli 500 električnih avtobusov in taksijev.

Prvi električni avtobus pa se je tukaj uporabljal že leta 1947! 

Do leta 1970 so domačini in turisti hodili po mestu peš ali pa so se peljali s konjsko vprego, takrat jih je bilo na voljo kar 44. Danes obstaja le še nekaj kočij - zamenjala so jih namreč posebna električna vozila. 

Njihove današnje električne avtomobile polnejo bodisi vsak dan ali vsak drugi dan. Strošek enega polnjenja je nekje med 2,5 in 4,5 eur. Življenjska doba baterije pa varira med 4 do 12 leti. 

Vas zanimajo e-avti? Poglejte si predstavitev električnega avtomobila in kaj so prednosti takega vozila za uporabnika.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.