13 na novo potrjenih okužb s koronavirusom, vlada napovedala posvet s stroko

984 testiranih

23. 6. 2020, 11:03 | Aktualno | Vir: STA

              13 na novo potrjenih okužb s koronavirusom, vlada napovedala posvet s stroko (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 13 novih okužb s koronavirusom, opravili pa so 984 testiranj. Zaradi covida-19 v ponedeljek ni bilo novih smrti. V bolnišnicah se je zdravilo pet bolnikov, na intenzivni negi je bila ena oseba. Iz bolnišnice pa so odpustili eno osebo, je na Twitterju objavila vlada.

Med na novo zaznanimi okužbami je bilo šest primerov vnešenih iz tujine, in sicer trije iz Bosne in Hercegovine, po en pa iz Srbije, Kosova in s Hrvaške. Nadaljnjih pet primerov je povezanih z vnešenimi primeri iz tujine, en primer še preiskujejo, pri enem pa je vir okužbe neznan.

V ponedeljek so nove primere okužb z novim koronavirusom potrdili kar v devetih občinah po Sloveniji ter še pri treh tujih državljanih. Večinoma so zaznali po en primer, razen v Pivki, kjer sta bila dva. Prvi primer sploh so odkrili v občini Straža, tako da je zdaj v državi skupaj 155 občin s po najmanj enim potrjenim primerom.

Do sedaj so na novi koronavirus sicer testirali 94.165 oseb, okužbo pa so potrdili pri skupno 1534 osebah. Umrlo pa je 109 oseb, okuženih s koronavirusom.

Sestala se bo stroka, nato tudi vlada

Zaradi znatnega povečanja števila okuženih se bo danes, 23. junija, zato znova sestala vladna posvetovalna strokovna skupina, ki je pristojna za covid-19. V sredo pa bo o morebitnih novih ukrepih za zajezitev okužb odločala tudi vlada.

Jelko Kacin je na tiskovni konferenci ob tem dejal, da ne pričakuje drastičnih ukrepov, ampak predvsem poenotenje o prihodnjih ukrepih.

Fafangel o stanju na Hrvaškem

Na vladni tiskovni konferenci je spregovoril tudi predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel in zagotovil, da na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) podrobno spremljajo stanje v povezavi z novim koronavirusom tako v Evropi kot drugod v svetu.

"Na Hrvaškem se tako kot v Sloveniji epidemiološko nekaj dogaja. Trenutno so številke 14-dnevne kumulativne incidence na Hrvaškem primerljive z našimi - nekaj čez dva. Kar pomeni, da je še vedno smotrno, da je Hrvaška uvrščena med varne države," je zagotovil epidemiolog in dejal, da bodo pozorno opazovali, kako se bo trend nadaljeval in da bodo tudi hitro ukrepali.

Opozoril je še, da še vedno odsvetujejo potovanja v države, ki niso na t.i. zelenem seznamu. "Še vedno velja priporočilo, da kadarkoli potujemo, spoštujemo splošne ukrepe in pa, da če potujemo v države, ki niso na varnem seznamu, da se izognemo takemu potovanju, če ni nujno," je dejal.