142 let od rojstva Ivana Cankarja

10. 5. 2018, 08:39 | Aktualno | Vir: STA

              142 let od rojstva Ivana Cankarja (foto: STA) STA

Na Vrhniki pred 142 leti se je na današnji dan rodil sanjavi deček z modrimi očmi, ki je kasneje odrasel v velikega književnika, Ivan Cankar. Spomin na Cankarja - tudi v okviru obeleževanja 100. obletnice njegove smrti - obujajo številni dogodki ter oživljajo zavest o pomenu in aktualnosti njegove umetniške besede in kritične misli.

Cankar se je rodil 10. maja 1876 na Klancu na Vrhniki v leseni, s slamo kriti koči, kjer danes stoji Cankarjeva spominska hiša. Ta bo ob literatovem rojstnem dnevu med 9. in 18. uro ponovno odprta za obiskovalce.

V Cankarjevem domu na Vrhniki bodo obletnico Cankarjevega rojstva obeležili s slavnostno akademijo in literarno-glasbenim večerom, v Vojašnici Ivana Cankarja pa bodo odkrili literatov doprsni kip. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, dogodka pa se bosta udeležila tudi ministrica za obrambo, ki opravlja tekoče posle, Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder.

Cankarjev dom v Ljubljani se bo umetniku poklonil z dogodkom ob Cankarjevem spomeniku na Trgu republike, zvečer pa z uprizoritvijo Cankarjevih pisem Anici Lušin Iz lepih časov (1898-1907).

Cankar se je nekoč naselil na Rožniku, kjer je postal prava znamenitost, k njemu so prihajali njegovi občudovalci. Danes vrh Rožnika krasi Cankarjev doprsni kip in tam bo danes tudi prireditev Cankarjev dan, ki jo pripravljata Olepševalno društvo Rožna dolina in Četrtna skupnost Rožnik. Spomnili se bodo, kako je Cankar kandidiral na volitvah.