20V+: Daniel Craig

30. 10. 2008, 14:29 | Aktualno | Vir: Playboy

              20V+: Daniel Craig (foto: Playboy) Playboy

V decembrskem Playboyu si preberite 20 vprašanj, ki smo jih zastavili Danielu Craigu, tukaj pa je dodatnih 14, ki jih v reviji ne boste našli!

1. Bondova dekleta so v filmih najpogosteje v bikiniju, še raje pa so bolj razgaljena …

Ja, ampak glavna razlika med tem in prejšnjimi Bondi je, da skušamo vplesti ženske, ki imajo izoblikovan značaj. Karakter, ki je ključen za razvoj zgodbe. Zame je najbolj seksi stvar pri tem filmu enakopravnost odnosov. Prekleto seksi je, ko Bond sreča dekle, ki mu pomeni izziv – dekle, ki zna reči ne. Tako dobimo bitko, ki jo žene erotični naboj. Mislim, da smo uspešno eliminirali sovraštvo do žensk, saj je to stvar nekega drugega časa, ne današnjega.

2. Ob izbruhu aidsa so bili Bondovi filmi tarča kritik, saj naj bi bile njegove posteljne avanture precej neodgovorne. Ali torej Bond uporablja kondome?

Ja, seveda jih, čeprav nam tega v filmu ni treba pokazati. Nobene potrebe ni po tem, da vidimo, kako ga po seksu zabriše skozi okno. Menim, da je uporaba kondoma danes samoumevna.

3. Ali sodelujete pri kastingu za Bondova dekleta?

Priredimo testna snemanja, ki so malce nerodna in čudna. Najprej postavijo sceno in pripeljejo kamere. Potem ti predstavijo deset deklet in z vsako izmed njih je treba odigrati prizor. Vse skupaj je malce čudno, nerodno, ampak tako takoj veš, katera je prava.

4. Scena v Casino Royalu, v kateri goli in zvezani sedite na stolu brez dna in, akhm, vas bičajo tam, kjer najbolj boli, z ogromno zavozlano vrvjo, je kar nekaj moških privedla do nemirnega presedanja. Ste tudi vi trzali?

Bil je trenutek med snemanjem, ko sem več kot samo trzal. V resnici sem sedel na sedežu, narejenem iz steklenih vlaken. Naloga sedeža je bila, da me ščiti pred udarci. Vrv pa je bila tako močna, da je sedež razbila. Čez sobo sem kar poletel. Škode ni bilo, ampak to me ne tolaži, ker res ni veliko manjkalo. Na srečo smo prizor posneli v enem dnevu. Vesel sem, da nam ni bilo treba iti nazaj in delati popravkov.

5. Kako pogosto sami izvajate trike?

Obstaja nekakšno ravnotežje med mano in kaskaderji. Izvedem jih precej, vendar so moji v primerjavi s tistimi, ki jih izvedejo kaskaderji, prava šala. Vendar pa sem se tokrat znašel v kar nekaj tveganih situacijah. Narediti posnetek, ki deluje avtentično, je pogosto zelo tvegano. Pri snemanju sem dobil svoj delež poškodb. Brez skrbi, ne odneseš je brez prask in bušk. Na snemanju sem izgubil blazinico prsta. Ker pa so me s kraja nesreče odpeljali v bolnišnico, je vse skupaj prišlo v medije. Začasno smo zaustavili snemanje, preostali sodelavci so na sceni iskali blazinico, toda zaman. Zgodilo se je, ko sem na nekom razbijal vrata, ki pa so, žal, imela oster rob.

6. Kako težko je občinstvo impresionirati s fizičnimi spretnostmi?

Težko. Kako boš impresioniral ljudi, ki se za konec tedna odpravijo v neznano, se z družbo nato skupaj utaborijo na vrhu gore in z nje kasneje vržejo v globino? Po navadi to tudi posnamejo, da lahko v ponedeljek pokažejo sodelavcem, kaj so počeli čez vikend. Zaradi velikega števila ekstremnih podvigov, ki so na razpolago, je s filmom postalo res težko impresionirati ljudi. Vse mora biti večje, hitreje in še nevarnejše.

7. Ste kdaj skočili iz letala?

Ne, ampak mislim, da bi danes to lahko naredil. Vendar je po šestih mesecih različnih norosti moja edina želja nekaj časa ostati na trdnih tleh. Odmerek adrenalina je bil dovolj velik. So ljudje, ki potrebujejo adrenalinske avanture, vendar jaz ne sodim mednje. Z veseljem sedim na vrhu gore in občudujem razgled, ne bi se kot nekateri vrgel v globino. Rekel bi: 'Dobiva se spodaj, na kosilu. Jaz grem z avtom.'

8. Kako velika težava je za vas izguba zasebnosti?

Izguba zasebnosti povzroča težave, s katerimi se nenehno soočaš. Bil bi naiven, če bi pričakoval karkoli drugega. Če film ne bi bil uspešnica, bi se lahko izmuznil in pozabil na vse skupaj. Ampak to ni eden tistih filmov. To je film, ki pride s stilom in velikim pompom. Vedel sem, da bo name odprta sezona lova. To sem sprejel in s tem sem se naučil živeti. Vsake toliko pozabim, da sem slaven, vendar me okolica opomni. Vse skupaj sprejemam s precej humorja, saj so ljudje večinoma prijazni. Kadar sem na primer na letališču in kdo prihiti do mene, ker bi se rad fotografiral, bi lahko bil nadut in ga zavrnil, a se preprosto nasmehnem in privolim. Če pa večerjam s prijatelji, potem takšno prošnjo tudi odklonim, saj imam tehten razlog. Moj odziv je torej odvisen od okoliščin.

9. Ko ste se začeli ukvarjati z igro, ste se preživljali še s strežbo. Ste bili dober natakar?

Precej obupen. Prisegel sem si, da po opravljenem šolanju ne bom nikoli več stregel.

10. Kako je slavo sprejela vaša družina, prijatelji?

Vedno sem bil zaščitniški do prijateljev in družine. Sam sem imel izbiro, oni pa se o moji slavi niso imeli priložnosti odločati.

11. Predvsem vaši hčeri je moralo biti posebno težko?

Mislim, da smo jo pred vsem dobro obvarovali. Zaščititi jo pred vsem pompom je bila moja najvišja prioriteta. Starševstvo me je popolnoma spremenilo. In še vedno me spreminja, vsak dan sproti. Nenehno odkrivaš. Vprašajte kateregakoli starša. Starševstvo te pripravi do tega, da se v stvari poglobiš, nanje začneš gledati z druge perspektive. Spremeniš pogled nase, na svet.

12. Se bo Bond zaradi krize z energetskimi viri držal astona martina ali bo presedlal na priusa?

Ne vidim ga v ničemer drugem razen v astonu martinu. Mogoče se bodo pri podjetju, glede na globalno situacijo, odločili za izdelavo okolju prijaznejših modelov, vendar ne verjamem, da bo to vplivalo na Bondovo izbiro. On ima avtomobil zaradi narave svojega dela. Kateri avto bo vzel oziroma ukradel, je večkrat odvisno od tega, kateri avto je parkiran pred hotelom, izpred katerega beži.

13. Ena izmed glavnih tem predsedniških volitev v ZDA so energetski viri. Vas politika zanima?

Seveda me. Kar se zgodi v ZDA, vpliva na preostali svet. Velika Britanija je zelo povezana z Ameriko. Močno verjamem, da je čas za spremembe. Barack Obama deluje v pravi smeri in prihajajočih volitev se zelo veselim. Žal pa lahko pričakujemo precej umazan boj in upam, da bo Obami uspelo, ne da bi se posluževal podlih igric. Deluje drugačen kot večina politikov, zato verjamem, da mu bo uspelo. Prvič po dolgem času si dovolim upati. Te volitve so zame ene najvznemirljivejših v mojem življenju.

14. Ste se kdaj navduševali nad politiko ali ste bili od nekdaj nagnjeni k igri?

Igra je tista, ki me zanima že od otroštva. Moja mama je bila učiteljica umetnosti, umetnost me že od nekdaj obdaja. Željo po igri pa so spodbudili obiskovanje teatra in filmi. Umetnost, sploh pa igra, mi je pomenila izhod.