30-letniku iz okolice Domžal zasegli 600 kilogramov pirotehnike!

27. 12. 2016, 16:10 | Aktualno | Vir: STA

              30-letniku iz okolice Domžal zasegli 600 kilogramov pirotehnike! (foto: profimedia) profimedia

Policist so na območju Domžal v hišni preiskavi pri 30-letniku iz okolice Domžal našli in nato zasegli skoraj 150.000 kosov oz. 600 kilogramov pirotehnike.

Do odkritja so policisti prišli po obvestilu ene od logaških osnovnih šol, da je učenec v šoli prodajal pirotehniko.

V Logatcu so si najstniki prodajali petarde!

Inšpektor sektorja uniformirane policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Ludvik Kastelic je na novinarski konferenci povedal, da jih je vodstvo ene od osnovnih šol na območju Logatca obvestilo o najdbi petarde v prostorih šole. Policisti so v preiskavi ugotovili, da je pirotehniko v šolo prinesel učenec in jo tam tudi prodal drugemu učencu, ta pa naprej sošolki.

Policisti so mladoletnikoma zasegli skupaj 166 kosov pirotehničnih izdelkov, ki jih je učenec kupil od 16-letnika. Ugotovili so, da je 16-letnik iz Logatca petarde prodal še drugim mladoletnikom, zato so na podlagi odredbe okrajnega sodišča v Cerknici v četrtek opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli še 348 kosov petard, pri enem od mladoletnikov pa so zasegli še 399 kosov pirotehničnih izdelkov.

Ugotovili so tudi, da je 16-letnik prodal pirotehnične izdelke še najmanj dvema mladoletnikom z območja Logatca, pri katerih so v petek zasegli skupaj še 253 kosov pirotehničnih izdelkov, ter mladoletnikoma z območja Cerknice, pri katerih so policisti zasegli še 61 kosov.

Pirotehnične izdelke je 16-letnik prodal tudi na Gorenjsko, in sicer mladoletnikom z Jesenic in iz Tržiča. Medtem ko so gorenjski policisti že poročali, da so pri njih zasegli več 100 kosov pirotehničnih izdelkov, pa so se cerkniški in logaški policisti lahko pohvalili, da so v preteklem tednu mladoletnikom zasegli vsega skupaj okoli 1300 kosov izdelkov, večinoma petarde, ki so prepovedane, je še povedal Kastelic.

Zoper mladoletne kršitelje so policisti na pristojna sodišča podali obdolžilne predloge.

Dobavitelj podjetnega najstnika je bil Domžalčan!

Policisti so pri preiskavi preprodaje pirotehničnih izdelkov nato prišli na sled tudi rekordnemu zasegu.

Ugotovili so, da je 16-letnik izdelke nabavljal preko spletnega foruma od 30-letnika z območja Domžal. Med osebami, pri katerih so zasegli pirotehniko, je bil tudi mladoletnik, ki se je pred leti že poškodoval pri uporabi pirotehničnih izdelkov.

Podatke o rekordnem zasegu pirotehnike pa je predstavil komandir Policijske postaje Domžale Dejan Košir.

Policisti so v preiskavi prišli do podatka o skladiščenju in preprodaji večje količine pirotehničnih izdelkov. Na podlagi odredbe sodišča so prejšnji teden opravili preiskavo stanovanja in drugih prostorov pri 30-letniku iz okolice Domžal. V hišni preiskavi so zasegli nekaj manj kot 150.000 kosov različnih kosov pirotehničnih izdelkov v skupni masi približno 600 kilogramov.

Kje jih je 30-letnik nabavljal, policija še ugotavlja, narejeni pa so bili v Italiji in na Kitajskem. Po Koširjevih besedah so sprožili prekrškovni postopek, še vedno pa iščejo druge morebitne kupce in preverjajo, ali gre za uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

"Apeliramo in opozarjamo vse, da gre v primeru nedovoljene in napačne rabe pirotehnike za zelo nevarno početje, ki ima lahko zelo hude posledice. Zato se rabi pirotehnike odpovejte in jo preprečite, s pirotehniko ali s podobnimi stvarmi pa tudi ne eksperimentirajte. Največ pa lahko k preprečevanju nedovoljene in nevarne rabe pirotehnike svojih otrok storijo starši," je opozoril Košir.

Pes izsledil še enega preprodajalca na mejnem prehodu

Kastelic je navedel še en primer zasega pirotehnike. In sicer so policisti v soboto pri nadzoru na mejnem prehodu Petrina s pomočjo službenega psa v vozilu 29-letnika iz Slovenije našli in zasegli 277 kosov pirotehničnih izdelkov, ki jih je kupil na Hrvaškem v prosti prodaji.

Zoper njega bodo podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Po zadnjih podatkih policije, ki še ne vključujejo zadnjega rekordnega zasega pirotehničnih izdelkov, so na območju celotne države letos do 23. decembra zasegli skupaj 7677 kosov pirotehničnih izdelkov, in sicer 6400 pri mladoletnikih in 1277 pri ostalih. Ob tem policija posebej beleži zasege v šolah. V slednjih so zasegli 3014 kosov pirotehnike, v srednjih šolah pa 25, so sporočili s PU Ljubljana.