350 ameriških psihiatrov močno skrbi Trumpovo duševno zdravje

Državna varnost

5. 12. 2019, 15:20 | Aktualno | Vir: STA

              350 ameriških psihiatrov močno skrbi Trumpovo duševno zdravje (foto: profimedia) profimedia

Pravosodni odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je pred sredinim začetkom zaslišanj pravnih strokovnjakov v okviru preiskave pred ustavno obtožbo predsednika ZDA Donalda Trumpa dobil peticijo 350 strokovnjakov s področja psihiatrije, ki opozarjajo, da Trump kaže znamenja propada duševnega zdravja.

Profesorji z univerz Yale, George Washington in drugih ter celo nekdanji strokovni analitik za profile osebnosti pri obveščevalni agenciji Cia Jerrold Post so zapisali, da se s približevanjem ustavne obtožbe krepi nevarnost, da bo Trump postal še večja grožnja varnosti ZDA.

Jerrold Post je skupaj s kolegi psihiatri pripravljen nastopiti pred odborom in pojasniti diagnozo, saj zanemarjanje posledic ustavne obtožbe za Trumpovo dušeno zdravje po njegovi oceni lahko pripelje do katastrofalnih posledic.

Psihiatri so prepričani, da Trump ni sposoben racionalno sprejemati odločitev, pri predsedniku pa opažajo jasna patološka znamenja. Trumpovo proizvajanje teorij zarote je eno od takih znamenj in njegova patologija raste veliko hitreje kot sposobnost racionalnih ljudi, da na teorije zarote odgovorijo z dejstvi, opozarjajo.

Psihiatri so prepričani, da bi poleg ustavnih pravnikov morali v kongresu poslušati tudi njih.