20. 11. 2021, 17:34 | Vir: STA

35.000 ljudi na dunajskih ulicah protestiralo proti zaprtju in obveznem cepljenju

profimedia

V središču Dunaja se je danes na protestu proti ukrepom zaradi novega koronavirusa ter napovedanemu obveznemu cepljenju zbralo okoli 35.000 ljudi. Protest poteka na pobudo skrajno desnih svobodnjakov (FPÖ), čeprav na njem ni njihovega vodje Herberta Kickla, ki je okužen s koronavirusom.

Protestniki vzklikajo Svoboda, številni pa v nasprotju s pravili, ki veljajo v Avstriji, ne nosijo mask tipa FFP2. Nekateri nosijo zvezde, kakršne so v času nacizma morali nositi Judi, na njih pa piše "necepljen". Opaziti je tudi plakate z napisi "Tako se je začelo leta 1938" ter takšne, ki enačijo kanclerja Alexandra Schallenberga z nacističnim zdravnikom Josefom Mengelejem.

Po ocenah policije se je zbralo okoli 35.000 ljudi, med njimi naj bi bili po navedbah policije tudi neonacisti in druge znane osebe iz vrst skrajne desnice.

Prišlo je tudi do izgredov, nekateri protestniki so v policiste metali steklenice. Policija je najmanj deset oseb pridržala. "Ozračje je razgreto," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal tiskovni predstavnik policije.

Po poročanju medijev za red na shodu skrbi okoli 1300 policistov.

V avstrijski prestolnici je zaradi protesta oviran promet. Protestniki so sicer prišli na Dunaj iz vse Avstrije.

Vodja svobodnjakov Kickl je protestnike nagovoril preko videopovezave in jih pozval k uporu. Kickl je že v preteklih dneh ostro kritiziral vladno strategijo, češ da iz Avstrije dela diktaturo.

Zaradi hitrega širjenja epidemije je avstrijska vlada sklenila, da bo v ponedeljek začela veljati ustavitev javnega življenja. Že prejšnji teden so sicer javno življenje ustavili za vse, ki niso prebolevniki ali cepljeni.

Po prvih desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene pa bo veljalo še naprej.

Obenem bo v Avstriji od 1. februarja obvezno cepljenje proti covidu-19. V celoti je trenutno cepljenih 66 odstotkov prebivalcev države.

V Avstriji so sicer danes zabeležili 15.000 novih okužb s koronavirusom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord