5 razlogov, zakaj je ukvarjanje s športom povezano s poslovnimi rezultati

21. 5. 2021, 13:20 | Promocijsko sporočilo
5 razlogov, zakaj je ukvarjanje s športom povezano s poslovnimi rezultati (foto: PROMO) PROMO

Za boljše poslovne rezultate obvezno na svoj urnik vključite šport! Poglejte, zakaj.

Šport ni rezerviran za profesionalne športnike

Znano je, da je ukvarjanje s športom pomembno za zdravje — ne glede na starost in vrsto športa. Poleg zdravja je šport pomemben tudi za razvoj zdravega tekmovalnega duha, fair playa, tekmovalnega duha. Ali veste, da lahko ukvarjanje s športom izboljša vaše poslovne rezultate? Spoznajte pet najpomembnejših razlogov, zakaj je treba redno ukvarjanje s športom uvrstiti na vaš urnik.

1. Boljši spanec, boljša koncentracija, boljši rezultati

Spanje je izredno pomemben sestavni del zdravega življenja in predpogoj za dobro vsakodnevno delovanje. Da bi delovali s polno močjo, potrebujejo odrasli 6 do 7 ur na dan za kakovosten spanec in počitek. V nasprotju z utrujenostjo, ki se pojavi po napornem dnevu na delovnem mestu in ki ni 'kakovostna' utrujenost, ki bo priklicala spanec, ima utrujenost, ki se pojavi kot posledica vadbe, sproščujoč in pomirjujoč učinek na vaše telo. Ljudje, ki se redno ukvarjajo s športom (zlasti športi na prostem), lažje zaspijo, kakovost spanja pa je pri njih bistveno boljša kot pri fizično neaktivnih osebah. Po kakovostnem počitku so kognitivne sposobnosti bolj izrazite, um je bolj oster in pronicljiv, koncentracija pa bolj stabilna.

2. S športom do manj stresnih situacij

Stresne situacije na delovnem mestu, na katere ne moremo vplivati, so pogosteje pravilo kot izjema. Vendar pa lahko vplivamo na to, kako se spopadamo s stresom. Dokazano dejstvo je, da redna vadba pomaga zmanjšati stres, saj telesna aktivnost v telesu aktivira hormon sreče, serotonin. Serotonin je živčni prenašalec, katerega funkcija je prenašanje sporočil prek živčnega sistema in se večinoma (okoli 75 %) nahaja v prebavnem sistemu. Ta hormon je odgovoren za številne oblike vedenja — od termoregulacije in apetita do tesnobe in depresije. Prav vadba je, poleg hrane, eden glavnih virov proizvodnje serotonina. Z redno vadbo boste torej imeli višje ravni hormona sreče — in z več sreče tudi manj stresa! Je sploh treba poudariti pomen zmanjšanja stresa v vseh življenjskih situacijah, torej tudi na delovnem mestu?

3. Ob telesni aktivnosti se počutimo bolj samozavestno

Samozavest je ena od pomembnejših lastnosti uspešnega poslovnega človeka. Vendar se lahko zgodi, da sami sebe zavirate in ste sami svoj največji sovražnik. V takih primerih se lahko zgodi, da si ne upate izraziti mnenja, 'zablokirate' v pomembnih situacijah, ki določajo prihodnost vaše poslovne poti. Šele ko se v svoji koži počutite dobro in ko verjamete vase, lahko dosežete svoj polni potencial. Redno ukvarjanje s športom pomembno vpliva na gradnjo osebnosti, uči nas o razmerjih med zmago in porazom, pomembnosti vrednotenja in tekmovanja, zdrave tekmovalnosti ter tudi sporočila, da lahko z vztrajnostjo dosežemo boljše rezultate. Nič manj pomembno ni poudariti, da z vadbo dosežete boljši fizični videz, ki ima tudi pomemben vpliv na samozavest.

4. Več športa, boljši imunski sistem

Seveda se vse začne z zdravjem — zasebno in poslovno življenje. Predpogoj, da lahko opravite vse naloge, ste ustvarjalni in dobri pri svojem delu, je, da se lahko osredotočite na to, kar počnete. Če niste popolnoma zdravi, se prednostne naloge spremenijo in se ne morete popolnoma posvetiti delu, ki postane sekundarno. Poleg kakovostne prehrane in počitka je redna telesna dejavnost, tj. šport, najpomembnejši predpogoj za zdrav organizem. In ne pozabite, da je vsak dan bistveno, da se aktivno gibate na svežem zraku.

5. Optimizem in pozitivnost

V poslovnem svetu je sodelovanje znotraj ekipe izredno pomembno. Seveda ima vsakdo svoj edinstven značaj in v kakovostni ekipi takšne razlike spoštujejo in spodbujajo. Vendar pa je za doseganje prijetnega delovnega vzdušja in doseganje poslovnih rezultatov pomembno ohraniti optimizem in pozitiven odnos na delovnem mestu. Raziskave dokazujejo, da je pozitiven odnos ena od najpomembnejših lastnosti posameznikov, ki jih imenujejo ekipni igralci, in da imajo optimisti boljše rezultate kot pesimisti. Seveda vsi ne morejo vedno in v vseh situacijah imeti izključno pozitivnega odnosa, vendar nam redno ukvarjanje s športom pomaga hitreje vrniti optimizem in ta potem ostane dlje.

JYSK – podjetje, ki zaposlene spodbuja k športu

Če povzamemo, ukvarjanje s športom ima v današnjem pospešenem vsakdanjem življenju izjemen vpliv na produktivnost in poslovne rezultate. Ker se je včasih težko odločiti za začetek ukvarjanja s športom, je za posameznika izjemno spodbudno, da ima njegovo poslovno okolje pozitiven in motivirajoč odnos do vadbe in spodbujanja telesne aktivnosti. Eno od takih podjetij je gotovo JYSK, ki je izvedel anketo med 3000 poslovodji po vsem svetu in prišel do odličnega odkritja — 90 % jih ljubi šport in ohranja kondicijo z aktivnim življenjem. Položaj poslovodje je izredno zapleten in pomemben položaj, ki ga odlikujejo lastnosti pravega športnika: kvalitetnega poslovodjo poganjajo rezultati, je pozitiven, odločen, prepričljiv motivator in vedno pripravljen tvegati. Dansko podjetje ima ambiciozen cilj — v bližnji prihodnosti doseči 5000 trgovin po vsem svetu, tj. od sedanjih 3000 preiti do 5000 zaposlenih poslovodij. Če imate radi aktivno življenje, šport, timsko delo in kakovostno usposobljenost, ste lahko tudi odličen kandidat za enega od teh položajev. To lahko preprosto preverite tako, da izpolnite vprašalnik.

Konkretni koraki za dirko s plemenitim ciljem

Ker se zavedajo pozitivnih vidikov, ki jih ima šport na kakovost poslovanja in življenja na splošno, JYSK spodbuja zaposlene, da živijo aktivno in se ukvarjajo s športom – zato tradicionalno vabijo vse svoje zaposlene, da se pridružijo športnim prireditvam, kot so Ultra Balaton, Ljubljanski maraton in Wings for Life Run, ter zaposlene podprejo s plačilom kotizacije. Cilj tovrstnih prireditev je spodbujanje ekipnega duha, tekmovalnosti in aktivnega življenja, in ko vsemu temu sledi višji cilj, kot v primeru dirke Wings for Life Run, na kateri tečemo za tiste, ki tega ne zmorejo, ekipa JYSK teče s posebno velikim srcem.

PROMO