6 bizarnih novic, ki ste jih v preteklih dneh verjetno spregledali

26. 2. 2021, 10:33 | Aktualno

              6 bizarnih novic, ki ste jih v preteklih dneh verjetno spregledali (foto: profimedia) profimedia

Če so vas zadnje dni okupirale informacije o rdečih in oranžnih zonah, o spodletelih nezaupnicah in napovedanih interpelacijah, o skrivnih Twitter računih in podobi Slovenije v tujini, ste morebiti spregledali nekaj bizarnih novic iz tujih logov, ki razkrivajo, da drugje po svetu ne živijo nič manj čudnih časov.

Izgubljeni milijoni

Citibank naj bi kozmetičnemu podjetju Revlon poslal 8 milijonov dolarjev kredita, a so jim pomotoma nakazali kar 900 milijonov dolarjev. 400 milijonov so že dobili nazaj, za ostalo pa so morali na sodišče. Tožba desetih preostalih dobitnikov nakazil v kreditni shemi, se je začela avgusta, sodnik pa je na koncu vsekakor presenetil Citibank – odločil je, da denarja ni potrebno vrniti. Zakon v zvezni državi New York namreč pravi, da če je stranka upravičena do denarja (kar nekdo, ki je zaprosil za kredit je) in ga zato zapravi, ga potem lahko obdrži, tudi, če je dobljeni znesek napačen. Izguba kar 500 milijonov dolarjev je tako največja napaka v bančni zgodovini.

Vir: CNN 

Delovna malica

Kosilo je v Franciji zelo pomemben obrok v dnevu. Tako pomemben, da je bilo zaposlenim doslej prepovedano kosilo pojesti za mizo na delovnem mestu. Kosilo je namreč potrebno pojesti v službeni menzi oz. jedilnici ali pa v restavraciji, kjer se lahko osredotočimo na hrano. Zdaj, ko po svetu besni pandemija, pa so ta zakon (ja, dejanski zakon) morali malce spremeniti. Tako sedaj prepoved ne velja za podjetja z več kot 50 zaposlenimi in podjetja, ki nimajo jedilnice, ki bi omogočila ustrezno distanco med zaposlenimi.

Vir: CNN 

Tihe opazovalke

Japonska vladna stranka (Liberalna demokratska stranka) se je odločila, da bo na ključne sestanke povabila tudi ženske, če le bodo med sestankom tiho. Svoja mnenja lahko pisno oddajo po zaključenem sestanku. Novico je oznanil generalni sekretar stranke, 82-letni Toshihiro Nikai, ki je povedal, da želi v sestanke uvesti žensko perspektivo.

Vir: BBC 

Naročeno pluženje

Premeteni Ukrajinec je poklical policijo in povedal, da je umoril partnerja njegove mame. Dodal je še, da jih bo počakal doma, da pa naj pridejo s plugom, ker je cesta do njegove hiše zasnežena. Umor si je izmislil – upal je, da bo na ta način oblasti prisilil, da mu splužijo cesto do doma. A policija se je do njegovega doma pripeljala z džipom – ko so odkrili, da je možakar podal lažno prijavo, so mu napisali kazen, ki pa ni ravno visoka – okoli 119 ukrajinske grivne, kar je približno 3 evre in pol.

Vir: The Guardian 

Spremenjena semaforizacija

Morda najbolj neverjetna novica v tem letu – pa smo ga šele dobro začeli. Podjetje Amazon je pritisnilo na oblasti v zvezdni državi Alabama, da so spremenili časovne intervale na semaforjih na poteh do njihovih skladišč. Izvedeli so namreč, da delavci iz skladišč, ki se želijo organizirati v sindikat, na poti v službo med čakanjem v prometu drugim delavcem iz skladišč predstavljajo prednosti ustanovitve sindikata. Podjetje Amazon je predvidelo, da bodo daljši intervali zelenih luči pospešili promet in onemogočili tovrstne klepete.

Vir: The Verge 

Pomanjkanje marihuane

Na Jamajki zmanjkuje marihuane. Kombinacija močnega deževja na eni strani in uničujoče suše na drugi strani, je postopoma uničila številna polja marihuane. Zdaj pa je pandemija s policijsko uro še dodatno omejila možnosti urejanja polj, kar je stanje še poslabšalo. In to ravno sedaj, ko je povpraševanje po marihuani na vrhuncu – številne države po svetu imajo vedno bolj sproščene zakone glede uporabe marihuane, med pandemijo pa je potrošnja menda narasla na rekordne nivoje.

Vir: LA Times