7 slovenskih kotičkov po svetu

7. 2. 2011, 09:13 | Aktualno | Vir: Playboy

              Hostal Sonchek, Atacama, Čile (foto: promocijska fotografija) promocijska fotografija

Hostal Sonchek, Atacama, Čile

Le kdo si ne želi, da bi ga ob prihodu v hotel osebno pozdravil lastnik hotela – in to v maternem jeziku? Neprecenljivo! A tudi to je mogoče, predvsem zaradi nemirnega raziskovalnega duha podjetnih Slovencev, ki so se, večinoma po večletnem bivanju v tujini, odločili odpreti hotele, hostle ali druge alternativne možnosti nastanitve. Po njihovi zaslugi se lahko odpravimo na potovanje okoli sveta brez bo­jaz­ni, da nas na recepciji ne bodo razumeli.

Hostal Sonchek, Atacama, Čile

Potovanja so bila Mojci Canjko kot turistični vodnici dolga leta del vsakdana, leta 1995 pa se je v severnem delu Čila, kjer je najmanj padavin na svetu, z možem Luisom odločila odpreti Café Sonchek, ki sta ga čez pet let povečala in odprla hostel.

Stavba je narejena iz glinenih opek adobe, sušenih na soncu, in je ena najstarejših in največjih hiš v mestecu San Pedro de Atacama, idealnem izhodišču za raziskovanje lepot severnega Čila in sosednje Bolivije.

Imajo 13 sob in prijetne skupne prostore, v katerih lahko pogosto slišimo slovenski jezik, saj je Sonchek postal že tradicionalna postojanka slovenskih popotnikov po tej najdaljši južnoameriški državi. Delujejo v so­zvoč­ju naravo, energijo pridobivajo s sončnimi celicami in dosledno ločujejo odpadke.

Hostel sicer ne ponuja udobja vrhunskih hotelov, a domačnost in gostoljubje lastnikov, čistoča, odlična hrana in vesela družba popotnikov zlahka nadomestijo zadržanost receptorjev večjih in bolj luksuznih hotelov. www.hostalsonchek.cl

Pousada dos Hibiscus, Bahia, Brazilija

V mestu Ilhéus, 300 kilometrov južno od Salvadorja, glavnega mesta brazilske zvezne države Bahia, Slovenca Beno Klemenčič in Luka Ukmar vodita majhen hotel oziroma tako imenovano pousado Dos Hibiscus. Dodana vrednost hotela je kraljevanje na Plaži mili­jonarjev (Praia dos Milionários), dolgi več kot deset kilometrov, kjer šum morja zamenja brnenje avtomobilov, ptičje petje nadomesti cviljenje telefonov in toplo sonce zamenja pusto meglo.

Hotel je majhen, saj ima le 12 sob, ki pa so prostorne in z dvema balkonoma s pogledom na Atlantski ocean, klimatsko napravo, stropnim ventilatorjem, udobno kopalnico, televizorjem ter brezžičnim internetom. Vrt s čudovitim pogledom na plažo je tudi okolje, v katerem lahko poskusite lokalne morske specialitete, saj ob bazenu sredi vrta stoji manjša restavracija.

Domačnost in osebni pristop sta vodili vseh zaposlenih, najpomembnejši pa so dobro počutje gostov, njihova sprostitev in seveda želja, da se še vrnejo. Bližina zgodovinskega mesta Ilhéus, ki je znano kot nekdanja svetovna prestolnica kakava, ponuja obiskovalcu še več kot ležanje na plaži. Aktivne vsa regija vabi na oglede velikih kakavovih posestev, obisk rezervata lenivcev in pohajkovanja po čudovitih neokrnjenih plažah. 
www.pousadadoshibiscus.com.br

Hotel Arion, Dunaj, Avstrija

Dunaj poleg saher tortic, božičnega sejma in Straussovih valčkov postaja tudi čedalje pomembnejše letalsko vozlišče in ogromno Slovencev se z dunajskega letališča odpravi na različne konce sveta. Le pet kilometrov od letališča, v Schwechatu, leži hotel Arion s 65 sobami, ki ga vodita Sabina in Drago skupaj s partnerjem Markusom.

Hotel s tremi zvezdicami so lani popolnoma prenovili, povsod je zdaj na voljo brezplačni brezžični internet, ima pa tudi štiri seminarske sobe. Poleg klasičnih nočitev ponujajo tudi paket Stop Sleep Fly in možnost najema parkirnega mesta za daljši čas. Središče Dunaja ni daleč, le deset minut hoda stran se lahko usedete na vlak S-Bahn, ki vas v 15 minutah pripelje v samo mestno jedro, na postajo Wien-Mitte. 
www.arion-hotels.com

Hotel La Picholine, Provansa, Francija

V čudovitem kotičku Provanse, le 700 met­rov proč od starega mestnega jedra Nyonsa, leži trizvezdični hotel zakoncev Kobilica. Senco v hotelskemu parku dajejo stare oljke, iz plodov katerih vsako leto pridelajo 80 litrov cenjenega nyonskega oljčnega olja in ga uporabijo v svoji restavraciji, ki je prepričala številne obiskovalce in domačine. Tudi zato sta hotel izbrala za svoj sedež lokalna kluba Rotary in Lions. Glavni kuhar Olivie Schutz se ponaša z 22-letno prakso, od tega dobrih šest let v restavraciji s tremi Michelinovimi zvezdicami. Glavna sezona je od aprila do sredine oktobra, poleg Francozov je največ gostov iz Belgije, Nizozemske, Švice in Nemčije.

Turisti pridejo k njim na kolesarjenje (do Mont Ventouxa, Velikana Provanse, je le 35 kilometrov – gora vam je gotovo znana s Tour de Francea kot vmesni ali končni cilj gorskih etap), na pohodništvo ali klasične oglede Provanse.
www.picholine26.com

Barbara’s Village, Langma, Gana

Zahodnoafriška država Gana verjetno ni država, ki ste jo zapisali na sez­nam tistih, ki jih želite obiskati v bližnji prihodnosti. Zakaj pa ne? Gana je ena najstabilnejših afriških držav, tako politično kot gospodarsko, odlikuje jo geografska raznovrstnost in lega le nekaj stopinj nad ekvatorjem ji zagotavlja toplo podnebje. Uradni jezik je angleški, a govorijo kar 47 različnih jezikov, zato vam bo pomoč Barbare Bizovičar, ki le 30 kilometrov zahod­no od glavnega mesta Akre vodi letovišče Highlife Village (domačini mu pravijo Barbara’s), prišla še kako prav.

Barbara je vasico zgradila po konceptu lokalnih vasi z okroglimi hišicami okoli skupnega prostora, kjer prebivalci pripravljajo hrano in se družijo, dodala pa je bar, jedilnico in prostor za zabave. Bližina plaže je dodaten razlog za obisk. Nastanjeni ste lahko v hišici Ashanti za dve do štiri osebe, Vaški hiši s štirimi sobami ali Nzulezu, mostiščarski hiši iz rafije na kolih za dva. Vasica še vedno raste, in če vam bo afriško podnebje in slovensko gostoljubje tako prijalo, da se boste odločili vedno znova vračati, lahko hišico celo zakupite.
www.barbarasvillage.com

Hotel Landhaus St. Georg, Štajerska, Avstrija

V Avstrijo romamo Slovenci predvsem na smuko že leta, končno pa lahko tam brez zadržkov in težav govorimo slovensko, saj sta Milena in Andraž, lastnika hotela Landhaus St. Georg, Slovenca. Njun hotel stoji med vršaci pokrajine Schladming Dachstein na avstrijskem Štajerskem, le 15 minut oddaljen od Schladminga in dve uri in pol vožnje iz Slovenije. Združuje rustikalno izvirnost in prijetnost modernega wellness hotela, ki vabi vse leto, ne le pozimi.

Poleg standardnih sob sta lastnika zgradila prostorne bioapartmaje, da pa je užitek popoln, je hotel opremljen tudi s skrbno urejenim središčem dobrega počutja z zaprtim bazenom, savno in tepidarijem. Dobro poskrbijo tudi za gurmane, in sicer jedi pripravljajo iz izbranih sestavin iz okoliških in slovenskih domačij, lastnika, oba someljeja, pa skrbita za ponudbo odličnih vin.
www.st-georg.at

La Subida, Cormons, Italija

Gozdovi in vinogradi obkrožajo posestvo La Subida, ki ga vodita zamejska Slovenca Joško in Loredana Sirk. V bližini Gorice je leta 1959 Joškov oče Pepi odprl gostilno Pri lovcu, saj je bil strasten lovec.
Po očetovi smrti je družinski posel nadaljeval komaj 16-letni Joško, po poroki z Loredano pa sta se odločila ponudbo razširiti: zgradila sta konjušnico, počitniške hišice, bazen, teniška igrišča in oštarijo.

Prav kulinarika jima je prinesla največ uspeha, saj je bil Joško za domiselno kuhinjo, ki združuje slovenske in furlanske jedi, in veliko vinsko klet s pridihom furlanske domačnosti nagrajen z enim najprestiž­nejših odlikovanj, Michelinovo zvezdico. Gostom, ki si želijo mirnih počitnic, ponujajo sodobne lesene hišice, leta 2002 pa so postavili tudi ekološko hišo, ki je izolirana z ovčjo volno in impregnirana s smolo. Ponudbo apartmajev dopolnjuje razkošna octova hiša, poleg katere stoji ‘hiša kisle kleti’. Staranje kisa je Joškov konjiček, zato upa, da si bo ob obilici dela lahko v prihodnosti vzel zanj več časa. 
www.lasubida.it

TEKST Jasmina Dvoršek