7 udarcev v polno

8. 4. 2008, 17:11 | Aktualno | Vir: Playboy

Le kaj bi bilo lahko bolj šovinističnega od skrajšanke za besedico golf, ki pomeni ‘samo za gospode, damam prepovedano’? Pred leti je legendarni Tone Vogrinec slovensko javnost presenetil z izjavo, da kdor igra golf, ne seksa več, a danes skesano zatrjuje, da je možno oboje. S seksom ali brez njega – pravim moškim, ki radi zavihtijo palico, predstavljamo sedem igrišč, na katerih morate vsaj enkrat v življenju odigrati 18 lukenj.

Casa de Campo, Dominikanska republika

Karibi so polni čudovitih golfišč, kamor zahajajo predvsem premožni Američani, že leta pa ima naslov najboljšega med njimi letovišče Casa de Campo s tremi igrišči, ki jih je zasnoval Pete Dye. Teeth of the Dog je igrišče z 18 luknjami in parom 72, ki ga je Dye zasnoval leta 1971, konec 2006. pa ga je prenovil in mu dodal še nekaj metrov in ovir. Čeprav meni, da je po prenovi postalo kot raznežen koder, ga večina igralcev, predvsem zaradi bližine morja in nepredvidljivega vetra, vidi kot razjarjenega dobermana. Le kaj si bodo o njem mislili Slovenci, ki bodo v prihodnjih tednih v spremstvu enega naših najboljših golfistov Daniela Kraljiča (več o njem v prihodnji številki) tam odigrali turnir Diners Exclusive & GBD Nepremičnine?

Vsekakor velja, da če boste na igrišče peljali boljšo polovico, potem igrajte popoldne; luknja 17 namreč ponuja čudovit sončni zahod. Če vam golf nikakor 'ne potegne', lahko v marino s 183 privezi pripeljete svoj čolnič; pazite le, da bo dovolj velik, da ga bodo opazili. Nimate? Nič hudega! Tisti z najbolj polnimi žepi se po napornem garan­ju na golfišču namreč vrnejo v zasebne vile, kjer jih pričakajo strežno osebje, kuhar, butler in zasebni bazen.

www.casadecampo.com.do

Valderrama, Španija

»Len sem in golf je nekakšen počitek na prostem, čeprav ga je težko igrati. Žogice za golf namreč nikakor ne moreš zapeljati,« je le ena od domislic postaranega šarmerja Jacka Nicholsona. Če želite opazovati postarane evropske plejboje (ali pa se jim morda pridružiti), potem se odpeljite na jug Španije, v neposredno bližino Gibraltarja, kjer se gospoda zbira na vodilnem evropskem igrišču Valderrama. Igrišče z 18 luknjami je delo arhitekta Roberta Trenta Jonesa, najbolj znana pa je luknja številka štiri s parom pet in nepogrešljivo vodno oviro.

Na 6356 metrih igrišča s parom 71 se od leta 2002 profesionalci vsako leto pomerijo na tekmovanju Volvo Masters, toda kot pravijo v Valderrami, je igranje na njihovem igrišču v užitek igralcem vseh hendikepov.

www.valderrama.com

The Royal Melbourne Golf Club, Avstralija

Melbournski golf klub je najstarejši v Avstraliji, ustanovili pa so ga navdušeni Škoti, ki jim je leta 1895 kraljica Viktorija podelila čast, da so k imenu kluba pripeli dodatek ‘kraljevi’. Igrišča kraljevega kluba so danes razdeljena na Vzhodno in Zahodno igrišče, najatraktivnejše luknje obeh pa so leta 1959 združili v Združeno igrišče (The Composite Course), ki se redno uvršča med deset najboljših svetovnih igrišč. Ker so pravila v klubu toga in tradicionalna, morate za igranje najprej rezervirati termin, in ko vam bodo odobrili rezervacijo, boste morali pokazati še pismo svojega matičnega kluba. Ker Avstralci na igriščih ne želijo gledati igralcev, ki bolj okopavajo zelenice, kot igrajo golf, zahtevajo maksimalni hendikep za moške 26, za ženske pa 32.

www.royalmelbourne.com.au

St. Andrews, Škotska

Najljubše igrišče temnopoltega zvezdnika golfa Tigerja Woodsa velja tudi za začetnika vseh golfišč, saj na njem varujejo in nadaljujejo tradicijo golfa že več kot šest stoletij. »Ko prvič igraš na St. Andrewsu, pomisliš, da igrišče sploh ni tako težavno. Potem pa se dvigne veter in igra postane brutalna,« svoje izkušnje opisuje Woods.

St. Andrews sestavlja šest igrišč, ki so dostopna vsem, prav tako kot vadbeni center in dve klubski hiši, junija letos pa bodo odprli še sedmo igrišče The Castle Course. Poleg imenitnih imen, ki vihtijo svoje palice na igriščih St. Andrewsa, je bilo na škotskih zelenicah tudi največ prestižnih tekmovanj na svetu.

Prvo odprto prvenstvo v golfu je bilo odigrano na slavnem starem igrišču Old Course v St. Andrewsu že daljnega leta 1873, od leta 1990 pa se najboljši profesionalni golfisti na odprtem prvenstvu v St. Andrewsu pomerijo vsako peto leto. Od leta 1985 na njem vsako leto prirejajo tudi Dunhill Cup in prvenstvo Dunhill Links. Skupaj štejejo golfišča St. Andrewsa 99 lukenj, kar je največji golfistični kompleks v Evropi. Poleg imenitnih zelenic je obiska vredno tudi samo mestece St. Andrews s približno 14 tisoč prebivalci in dodatnimi sedem tisoč študenti, ki obiskujejo elitno univerzo, katere najbolj znani študent je bil sam mladi princ William.

www.standrews.org.uk

Moscow Country Club, Rusija

Ko je komunistični vodja Leonid Brežnjev v trdih sedemdesetih želel privabiti ameriške podjetnike v Sovjetsko zvezo, je vprašal ameriškega naftnega tajkuna Armanda Hammerja, kaj mu je storiti. Ta mu je odgovoril: »Potrebujete limuzine, poslovni center in golf.«

Leta 1974 je v Moskvo pripotoval Robert Trent Jones, da bi začel pogovore o gradnji igrišča za golf, cariniki na letališču pa so mislili, da so njegove palice za golf nekak­šne revolucionarne ameriške hokejske palice. Končno so v bližini Moskve pod budnim očesom Jonesa leta 1994 odprli prvo in do sedaj edino golfišče z 18 luknjami, za »debele Američane srednjih let«, kot so jih včasih opisovali debeli sovjetski komunisti srednjih let. Zaradi trde ruske zime je 6390 metrov veliko igrišče s parom 72 odprto le od maja do septembra in ob koncu sezone se ne čudite, če vam bodo v voziček primak­nili še kladivo, da boste laže ‘zabili’ svoj tee v zamrznjeno zemljo.

Moskovsko golfišče leži v okrožju Nakabino, delavskem naselju s piščančjimi farmami, a igranje ni namenjeno njim, saj si z green feeji, ki se začenjajo pri 100 ameriških dolarjih, to lahko privoščijo le tujci in ultra­bogati Rusi, ki nimajo pojma o golfu.

www.mccmembers.ru/en/

Augusta, ZDA

Kje v ZDA se igra najboljši golf? V zvezni državi Georgia, na igrišču Augusta National Golf Club. Tam vsako pomlad najboljši igrajo Masters Tournament, zaradi turističnega buma v zgodnjih devetdesetih pa so v okolici zgradili še številna druga igrišča.

Vsaka luknja na igrišču je poimenovana po rastlinju, ki raste v okolici, torej se lahko med igro tudi botanično izobrazite. In kot vsako pravo golfišče z dolgo zgodovino (v Augusti tolčejo žogice že od leta 1932), ima tudi Augusta svojo ‘prekleto’ luknjo. Dvanajsta luknja je namreč najkrajša na igrišču, uvrščajo pa jo na drugo mesto po težavnosti v zgodovini tekmovanja Masters Tournament. Težava je namreč v tem, da lahko predolg udarec žogico ponese v eno od dveh peščenih ovir za zelenico, zaradi prešibkega zamaha pa lahko žogica konča v vodni oviri ali peščenem bunkerju pred zelenico.

www.augusta.com

Punta Mita, Mehika

»Golfišče v letovišču Four Seasons v Punta Miti ponuja izziv in zadovoljstvo, ki ga igralci pričakujejo od vrhunskega komplek­sa, saj ponuja čarobne poglede na ocean, razgibano površino in edinstveno okolje. Zasnovali smo ga za maksimalen užitek golfistov z vsemi stopnjami znanja, ponosni pa smo, da igrišče ohranja ravnovesje z naravnim okoljem,« je svojo stvaritev v elitnem mehiškem letovišču opisal eden vodilnih dizajnerjev igrišč za golf Jack Nicklaus.

Osemdeset hektarjev bujne površine, od tega skoraj šest tisoč kvadratnih metrov zelenic s parom 72 in še dodatno 19. luknjo s parom 3, se razteza ob morju, ena od lukenj pa je zasnovana celo na svojem lastnem otoku. Udarjališče leži na obali, do zelenice in luknje pa morate udariti čez morje na idiličen naravni otoček. Nicklaus in njegovi fantje so ponosni tudi na to, da je golfišče v Punta Miti zeleno tudi z okoljevarstvenega vidika, saj s posebnim sistemom nadzorujejo vlažnost trat, kar jim omogoča zalivanje le, ko je zares potrebno, uporabljajo pa tudi biognojila.

Če vas okolje­varstvena ozaveščenost ne bo prepričala, vas bo morda to, da vam je poleg osmih hotelov s prvovrstno ponudbo na voljo tudi luksuzna 17-metrska jahta, ki jo lahko najamete za potepanje po bližnjih zalivih ali potapljanje na koralnem grebenu. Lahko pa povabite svoje prijatelje (na jahtici se lahko 'stisne' do sedem ljudi) na križarjenje ob sončnem zahodu, osebje hotela pa bo poskrbelo, da bodo mize obložene in hladilniki polni!

www.fourseasons.com/puntamita

Jasmina Dvoršek