Afera Roy Moore v Beli hiši: Donald Trump ga zagovarja, Ivanka ga pošilja v pekel!

22. 11. 2017, 08:51 | Aktualno | Vir: STA

              Afera Roy Moore v Beli hiši: Donald Trump ga zagovarja, Ivanka ga pošilja v pekel! (foto: profimedia) profimedia

Zapleti okrog republikanskega senatnega kandidata iz Alabame Roya Moora so segli do družine predsednika ZDA, obtožbe o spolnih nadlegovanjih ali napadih slavnih in manj slavnih v ZDA pa dežujejo naprej iz dneva v dan. V torek se je na daljši dopust odpravil direktor animacije pri Disneyju John Lasseter.

Plaz, ki se je pred tedni sprožil z razkritji spolnih napadov producenta Harveyja Weinsteina, se nezadržno vali po Hollywoodu, politiki, novinarstvu, umetnosti in drugih področjih družbenega življenja v ZDA.

Svetih krav ni več, ker so obtožb deležni tako demokrati kot tudi republikanci.

V torek sta televiziji PBS in CBS odpustili slavnega voditelja Charlieja Rosa, ki se je nastavljal pripravnicam, nato je prišlo na dan, da je demokratski kongresnik iz Michigana John Conyers članici svojega kabineta leta 2015 plačal 27.000 dolarjev, da prepreči tožbo zaradi spolnega nadlegovanja, do večera pa se je na neslavni seznam, ki raste in raste, uvrstil še Lasseter, brez katerega ne bi bilo odmevnih animiranih filmov, kot so Svet igrač, za katerega je prejel oskarja, in drugi.

Lasseter je sporočil, da se "zaradi bolečih razgovorov in spodrsljajev" odpravlja na daljši dopust, kar je šifra za še enega, ki si je dovolil preveč. "Pravi" moški tiste bolj konservativne sorte, kot je glavni urednik razvpitega medija Breitbart Alex Marlow, so zmedeni. Marlow je izustil, da so krive ženske, ki spreminjajo definicijo posilstva in danes naj bi bilo posilstvo že vsak seks, po katerem je punci žal.

Poplava je tako velika, da se v njej ne znajde več niti Trump, ki ga je pred lanskoletnimi volitvami spolnih napadov obtožila kopica žensk. Iz Frankena se je še norčeval, medtem pa trmasto molčal o Mooru, ki ga več žensk obtožuje, da jih je zalezoval kot mladoletnice.

V torek je prvič spregovoril in spet prestopil na nasprotni breg od vodje senatne večine Mitcha McConnella, ki zahteva, naj Moore odstopi od kandidature za senat. Volitve bodo sredi decembra in republikanci so v škripcih. Če jim sedež iz Alabame vzame demokrat Doug Jones, bo razmerje v senatu 50 proti 50 in ob vseh Trumpovih nesramnih tvitih o republikanskem senatorju Jeffu Flaku iz Arizone kaže, da bo opevana davčna reforma, ki je v bistvu le znižanje davkov, pokopana, kot je pokopana zdravstvena reforma republikancev.

"Poslušajte, on to zanika. Totalno zanika. Pravi, da se ni zgodilo. 40 let je dolgo časa. Vmes je kandidiral osemkrat in to ni prišlo na dan," je dejal Trump in se s tem postavil na stran Moora. Nato je razložil zakaj. "V senatu ne potrebujemo liberalca, kot je Jones. Grozen je glede kriminala, meje in vojske. Takega ne rabimo," je dejal predsednik ZDA. Njegova hči Ivanka je pred tem povedala, da nima razloga, da ne bi verjela ženskam, ki obtožujejo Moora, in dodala, da je v peklu poseben prostor za tiste, ki prežijo na otroke.

Trump je hiter z obsodbo spolnih izprijencev, ko gre za demokrate, o svojih pa molči. Demokrati so vsaj dosledni in njihova kongresna voditeljica Nancy Pelosi je nemudoma zahtevala etično preiskavo obtožb na račun Conyersa.

Ta jih je res spravil v težave, saj je v kongresu že več kot pol stoletja, je zelo vpliven in na vrsti za vodenje pravosodnega odbora, ko prevzamejo večino. Poleg tega je star 88 let in še temnopolt povrhu. Conyers sicer ne more zavračati obtožb z rasizmom, ker preiskavo zahtevajo tudi njegovi temnopolti kolegi.

Conyers je bil po poročanju medija Buzzfeed zelo živahen in podrejeni so mu v hotelske sobe vozili ženske. Conyers zanika obtožbe o nadlegovanju, zatrjuje, da je plačal le, da prihrani vsem tožarjenje po sodišču, in izraža pripravljenost na sodelovanje s preiskavo. Poleg tega menda ni plačal veliko, le za eno tako normalno odpravnino.

Problem je v tem, da je plačal z davkoplačevalskim denarjem in pri tem ni edini. Kmalu bodo objavljeni podatki o tem, koliko kongresnikov je seglo z rokami v javno blagajno, da prikrije svoje spolne izpade, in to ne bo prijetno. Mediji namreč poročajo, da je šlo za ta namen veliko milijonov dolarjev. Celo Trump je v torek dejal, da podpira preiskavo in objavo številk.

Seznam slavnih obtožencev spolnih napadov vse daljši!

Do Weinstena je seznam slavnih, obtoženih spolnih napadov ali nadlegovanja, zajemal Billa Cosbyja, Billa Clintona, Woodyja Allena, Dustina Hoffmana, Charlieja Sheena, Billa O'Reileyja, pa Donalda Trumpa in nekaj drugih.

Doslej so se na seznam po Weinsteinu uvrstili med drugim režiserji James Toback, Brett Ratner in David Russell, igralci Richard Dreyfuss, Jeffrey Tambor, Ben Affleck, Jeremy Piven, Kevin Spacey, Steven Seagal in George Takei.

Pa tudi šef studijev Amazona Roy Price, komik Louis C.K., izdajatelj umetniške revije Artforum Knight Landesman, ustanovitelj revije The Rolling Stone Jann Wenner ter novinarja NBC Mark Halperin in New York Timesa Glenn Trush. Roko na zadnjico brez dovoljenja pa naj bi položil tudi nekdanji predsednik ZDA George Bush starejši.