Afganistanski talibani okrcali vojake: "Začnite se obnašati in prenehajte s selfiji!"

28. 9. 2021, 10:54 | Aktualno | Piše: N.Z.
Afganistanski talibani okrcali vojake: "Začnite se obnašati in prenehajte s selfiji!" (foto: profimedia) profimedia

Bizarnim fotografijam moških, ki so še pred kratkim do zob oboroženi prelivali kri, zdaj pa se kot otroci veselijo v zabaviščnih parkih in si ogledujejo živali v živalskih vrtovih, ni videti konca. In novo nastavljeni talibanski minister za obrambo se je odločil temu narediti konec.

Talibanski vojaki so se po padcu Kabula zadnji mesec veliko preveč zabavali, da bi to slej ko prej ne prišlo 'na nos' talibanskim vodjam, poroča The Wall Street Journal.

Na spomnimo: odkar so talibani praktično brez boja zavzeli Kabul 15. avgusta, so družbena omrežja preplavili posnetki vojakov, ki so se zabavali kot kakšni otroci.

Vsak trenutek, ko so lahko za hip odložili orožje, so vojaki izkoristili za obisk kabulskega živalskega vrta in vozili avtomobilčke na elektriko v zabaviščnem parku.

Afganistanski novi minister za obrambo pa ima zdaj tega dovolj. Talibanskih vragolij ima namreč vrh glave.

"Držite se nalog, ki so vam bile zadane," je v zvočni četrtkovi okrožnici sporočil Mawlawi Mohammad Yaqoob. "Škodite našemu ugledu in sramotite poslanstvo, za katerega so kri prelivali naši mučeniki."

Mawlawi Mohammad Yaqoob je v svoji javni izjavi še dodal, da morajo talibanski vojaki takoj prenehati s selfiji, saj tako ogrožajo varnost tudi talibanskih vodij. Ko takšne fotografije končajo na družbenih omrežjih, naj bi še rekel, tako izdajajo lokacije in aktivnosti tudi vodij talibanov.

Po poročanju The Wall Street Journala naj bi Mawlawi Mohammad Yaqoob že dal disciplinirati nekaj vojakov, ki so se po mestu vozili prehitro ali pa so 'talibanske cape' zamenjali za bolj zahodnjaška oblačila. Rekel naj bi, da se za talibane ne spodobijo lasje, ki sežejo do ramen, stilizirana oblačila in visoke bele teniske.

"Takšno vedenje pritiče le mafijski drhali režima," naj bi še rekel minister za obrambo, pri čemer je v mislih imel splavljeno vlado, ki naj bi jo 'nastavili' Američani. "Če se bomo še naprej vedli tako, bog nam oprosti, bomo izgubili islamski sistem."

Medtem ko ministra skrbi talibanski 'image', pa v svet prihajajo novice o primerih, kot so:

  • še v avgustu naj bi se zgodilo, da so talibanski vojaki kaznovali afganistansko žensko, ker naj bi 'slabo kuhala', tako, da so jo zažgali,
  • zgodaj septembra je novinarka Alia Shoaib za Insider poročala, da so talibani posilili in pretepli homoseksualca v Kabulu,
  • minuli petek je neka priča videla, kako so talibanski vojaki obesili truplo človeka sredi mestnega trga.