Aleš Bržan: "Zaradi zaznanih nepravilnosti bomo zahtevali ponovno štetje glasov!"

3. 12. 2018, 10:30 | Aktualno | Vir: STA

              Aleš Bržan: "Zaradi zaznanih nepravilnosti bomo zahtevali ponovno štetje glasov!" (foto: Stanko Gruden/STA) Stanko Gruden/STA

Aleš Bržan, kandidat za župana Kopra, kjer se v njegovem dvoboju z aktualnim županom Borisom Popovičem obeta eden najtesnejših izidov v drugem krogu volitev, je danes napovedal, da bodo zaradi zaznanih nepravilnosti na enem od volišč zahtevali ponovno štetje glasov.

Bržan je to povedal novinarjem, ki v Kopru čakajo na izjavo tamkajšnje občinske volilne komisije po preštetju še zadnjih glasov z nedeljskih volitev, ki so prispeli po pošti. Šlo naj bi za nekaj deset glasovnic.

Trenutno je za pičlih 12 glasov v vodstvu Bržan, prav glasovnice po pošti pa bi lahko volitve obrnile tudi v prid Popoviču.

Ponovno štetje pogosto pri tesnih izidih

Glasovi po pošti pa ne bodo odločilni zgolj za izdi nedeljskega županskega dvoboja v Kopru.

Eden najtesnejših izidov na tokratnih županskih volitvah se namreč obeta v Šmarjeških Toplicah, kjer po podatkih volilne komisije Marjan Hribar pred prištetimi glasovnicami po pošti pred svojo protikandidatko in dosedanjo županjo Bernardko Krnc vodi za dva glasova.

Na tokratnih županskih volitvah se skratka obeta nekaj zelo tesnih razpletov, pri katerih bodo odločali posamezni glasovi. Če bi županska kandidata prejela natanko enako število glasov, bo o novem županu odločil žreb. Komisije se lahko odločijo tudi za ponovno štetje glasovnic, kar se je v preteklosti že dogajalo predvsem ob tesnih izidih.