Aljasko zatresel silovit potres, izdali so opozorilo pred cunamiji!

23. 1. 2018, 13:02 | Aktualno | Vir: STA

              Aljasko zatresel silovit potres, izdali so opozorilo pred cunamiji! (foto: Profimedia) Profimedia

Južno obalo Aljaske je danes stresel močan potresni sunek z magnitudo 7,9, je sporočil ameriški seizmološki urad USGS. Na območju so izdali tudi opozorilo pred morebitnim cunamijem, ki so ga nekaj ur kasneje preklicali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potres je območje stresel ob 10.31 po srednjeevropskem času oz. ob 31 minut čez polnoč po lokalnem. Žarišče potresa je bilo kakih 280 kilometrov južno od mesta Kodiak v Aljaškem zalivu na globini desetih kilometrov, je sporočil USGS, ki je sprva ocenil moč potresa z magnitudo 8,2, nato pa jo znižal na 7,9.

Ameriški center za opozorila pred cunamijem je nato izdal opozorilo za Aljasko in zahodno obalo Kanade. Do cunamija je tudi prišlo, a so bili valovi višji le kakih 30 centimetrov. Svarilo so potem ohranili le še za določene predele na jugu Aljaske in tamkajšnjim prebivalcem svetovali, naj bodo na višje ležečih predelih, še poroča AFP.

Zaenkrat ni poročil o kaki večji škodi. AFP navaja le opise nekaj lokalnih prebivalcev, ki poročajo, da so jim popokale stene v stanovanjih.