Alžirci protestirajo proti peti kandidaturi sedanjega predsednika Abdelaziza Bouteflike

9. 3. 2019, 15:14 | Aktualno | Vir: STA

              Alžirci protestirajo proti peti kandidaturi sedanjega predsednika Abdelaziza Bouteflike (foto: profimedia) profimedia

Več kot 100 civilistov je bilo ranjenih v izgredih, ki so izbruhnili v petek po protestih proti predsedniku Abdelazizu Boutefliki v alžirski prestolnici Alžir. Poškodbe pa je utrpelo tudi več kot 100 policistov, so sporočile alžirske varnostne sile.

Nekateri so utrpeli poškodbe zaradi gumijastih nabojev in kamenja, drugi pa so imeli zaradi solzivca težave z dihanjem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več deset tisoč ljudi se je v petek znova zbralo v alžirski prestolnici Alžir, da bi s protestnim shodom zahtevali umik ponovne kandidature alžirskega predsednika Bouteflike na prihajajočih volitvah. Tokratni protesti so bili najbolj številčni, odkar so se protestniki prvič zbrali konec februarja. Po nekaterih ocenah se je v petek zbralo tudi več kot 100.000 ljudi.

Ob koncu shoda pa je prišlo do izgredov s policijo. Najhuje je bilo po podatkih varnostnih oblasti pri narodnem muzeju antične in islamske umetnosti, kjer so protestniki vdrli v muzej in ga oplenili. Posredovati so morali tudi gasilci.

Policija je aretirala najmanj 195 ljudi.

Bouteflika, ki je z napovedjo svoje pete kandidature na aprilskih predsedniških volitvah v Alžiriji sprožil množične proteste, je v četrtek posvaril pred kaosom v državi.

82-letni Bouteflika, ki je na oblasti od leta 1999, je val protestov sprožil 10. februarja z napovedjo, da se bo na predsedniških volitvah 18. aprila potegoval za peti predsedniški mandat. Po letu 2013, ko je utrpel možgansko kap, se je le nekajkrat pojavil v javnosti, uporablja tudi invalidski voziček.

Od 24. februarja je Bouteflika v Švici na zdravstvenih pregledih. Po pojasnilih njegovega urada gre za rutinske preglede, zdravje predsednika pa ne zbuja nobenih skrbi.