Ameriška potovalna industrija se s porodnimi krči postavlja na noge po pandemiji

22. 6. 2021, 08:30 | Aktualno | Vir: STA

              Ameriška potovalna industrija se s porodnimi krči postavlja na noge po pandemiji (foto: Shutterstock) Shutterstock

Veliko podjetje za križarjenje s potniškimi ladjami Royal Caribbean Cruises je v nedeljo poslalo na pot ladjo Freedom of the Seas, vendar le z okrog 650 uslužbenci podjetja in njihovimi gosti, ki so cepljeni proti covidu-19. Letalska družba American Airlines pa je konec tedna odpovedala več sto letov zaradi pomanjkanja posadk.

Ameriška turistična oziroma potovalna industrija je bila med najbolj prizadetimi zaradi pandemije covida-19, ki je ZDA zajela marca lani. Podjetja so preživela s pomočjo državne pomoči, po uspešnem napredovanju cepljenja v ZDA pa se industrija postavlja nazaj na noge.

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je za ladje za križarjenje izdal navodilo, da lahko začnejo izvajati tako imenovane simulacijske vožnje, to je s člani posadke in zaposlenimi, lahko pa tudi popolnoma obnovijo promet, vendar ob tem, da je 95 odstotkov ljudi na krovu cepljenih, ostalih pet odstotkov pa mora plačati 136 dolarjev za test.

Florida, ki ji križarska industrija prinaša milijarde dolarjev, je na zveznem sodišču vložila tožbo z zahtevo, naj CDC povsem sprosti pravila, in sodnik je zahtevi deloma ugodil. CDC je naročil, naj do 18. junija prilagodi pravila. To ne bo spremenilo veliko, saj so za pripravo ladje na pot potrebni najmanj trije meseci in tožba zadev ne bo pospešila.

Royal Caribbean Cruises sledi obema tiroma navodil CDC. V nedeljo je šla na simulacijsko pot za dva dni in tri noči Freedom of the Seas, v soboto pa bo šla na pot druga ladja s pravimi potniki, ki izpolnjujejo zahteve glede cepljenja ali negativnega testa.

Takih poti bo še nekaj. Za prihodnja simulacijska potovanja se je pri Royal Caribbean prijavilo že 350.000 prostovoljcev, ki niso povezani s podjetjem. Gre namreč za brezplačno križarjenje.

Oživlja tudi letalska industrija, ki se sooča s podobnimi težavami kot celotno ameriško gospodarstvo. To hitro oživlja in ponudba trenutno ne dohaja povpraševanja.

American Airlines je konec prejšnjega tedna odpovedal več sto letov, od tega približno polovico zaradi pomanjkanja posadk. V nedeljo je družba odpovedala šest odstotkov vseh svojih letov oz. skupaj 190.

Zaradi pomanjkanja posadk in drugih porodnih krčev ponovnega zagona na polno je American Airlines do sredine julija skrčil svoj vozni red za odstotek.

Zvezna Uprava za varnost v transportu je sporočila, da so v nedeljo na ameriških letališčih pregledali 2,1 milijona potnikov, kar je največ od 7. marca lani, vendar še vedno okrog 23 odstotkov manj, kot je bilo običajno pred izbruhom pandemije.

Letalska družba Delta je pred kratkim za praznik zahvalni dan morala odpovedati 300 letov zaradi pomanjkanja pilotov, težave pa imajo tudi drugi prevozniki.

Delta pričakuje 32-odstotni padec zmogljivosti v drugem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim četrtletjem leta 2019, United Airlines pričakuje 46-odstotni padec, American nekje med 20 do 25 odstotkov.