Američani so odločili: 46. predsednik ZDA bo postal Joe Biden

Prejel najmanj 273 elektorskih glasov

7. 11. 2020, 19:01 | Aktualno | Vir: STA

              Američani so odločili: 46. predsednik ZDA bo postal Joe Biden (foto: Shutterstock) Shutterstock

Demokratski kandidat Joseph Biden je glede na projekcije ameriških medijev zmagal tudi v zvezni državi Pensilvanija in tako v boju za predsedniški položaj premagal dosedanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa. Po projekcijah je prejel najmanj 273 elektorskih glasov in presegel prag 270, ki so potrebni za izvolitev.

Nekdanji ameriški podpredsednik je glede na posodobljene rezultate volitev v zvezni državi Pensilvanija osvojil 3.345.906 glasov, Trump pa 3.311.448. S tem ko je prednost povečal na nekaj manj kot 34.500 glasov, so ga ameriški mediji, vključno s tiskovno agencijo AP in televizijo CNN, razglasili za zmagovalca volitev v tej zvezni državi, ki prinaša 20 elektorskih glasov.

Po projekcijah CNN jih je tako skupaj osvojil 273, po projekcijah AP pa 284. Tako je presegel prag 270 elektorskih glasov, ki so potrebni za izvolitev. Dosedanji predsednik Donald Trump iz vrst republikancev se bo moral tako s predsedniškega položaja posloviti že po enem mandatu.

Trump, ki je razglasil lastno zmago že v sredo, ko še ni bilo preštetih več kot 33 milijonov glasovnic, je nemudoma obtožil Bidna, da hiti z razglasitvijo zmage, čeprav demokrat s tem ni imel nič. Trump, ki je svoje podpornike prepričal, naj zahtevajo konec preštevanja glasov, je sedaj zatrdil, da volitve še zdaleč niso končane, ker Bidnovih zmag ni potrdila še nobena država.

"Naša kampanja bo v ponedeljek začela tožiti na sodišču, da se zagotovi upoštevanje vseh volilnih zakonov in namestitev pravega zmagovalca. Američani so upravičeni do poštenih volitev, kar pomeni preštetje vseh zakonitih glasovnic, ne pa preštetje nezakonitih glasovnic," je med drugim sporočil Trump in znova potrdil, da se ga nasprotniki ne bodo tako hitro znebili.

Razglasitev zmage Joa Bidna je prišla v času, ko je nameraval imeti Trump novinarsko konferenco v Pensilvaniji, pri čemer je vnesel popolno zmedo z najavo kraja. Najavil je Four Seasons v Philadelphii, kamor so prišli novinarji in čakali, dokler ni sporočil, da bo konferenca v Four Seasons Landscaping, kar je majhno zasebno podjetje. Na koncu je tvitnil, da bodo imeli novinarsko konferenco le njegovi odvetniki.

Vse to je potekalo v ozadju splošnega navdušenja, ki je izbruhnilo po vsem mestu New York in drugih delih ZDA, kjer je več Bidnovih kot Trumpovih podpornikov. V New Yorku so ljudje plesali po balkonih in ulicah ter predvajali glasno glasbo in vriskali od veselja. Nemudoma so se začeli spontano zbirati za slavja.

Nekdanji podpredsednik ZDA, ki bo postal 46. predsednik ZDA, se v svoji prvi izjavi po proglasitvi za zmagovalca ni več oziral na Trumpa. Sporočil je, da je sedaj čas, da se Amerika poenoti in pozdravi.

"S koncem kampanje je čas, da pustimo za seboj jezo in ostro retoriko in pridemo skupaj kot ena država. Mi smo Združene države Amerike in skupaj lahko naredimo vse," je sporočil Biden, ki bo prisegel na položaj 20. januarja prihodnje leto.

Na koncu bo, kot kaže glede na doslej preštete glasovnice v državah, ki še niso odločene, zbral skupaj 306 elektorskih glasov ali natanko toliko, kot jih je leta 2016 osvojil Donald Trump, ki je ta rezultat opredelil kot nekaj največjega v zgodovini ameriških volitev.

Tiskovna agencija AP je Bidnu že pripisala zmago tudi v Arizoni, česar večina drugih medijev še ni storila, obeta pa se mu tudi presenetljiva zmaga v zvezni državi Georgii in Nevadi. Aljasko in Severno Karolino, kjer še vedno niso razglasili zmagovalca, bo najverjetneje dobil Trump.

Biden je do zmage prišel po dolgi in naporni poti in vse do zmage na strankarskih volitvah v Južni Karolini ni vedel, ali bo sploh osvojil nominacijo svoje stranke, čeprav je bil v anketah med demokratskimi kandidati vedno na vrhu. Trump se je tega zavedel in je lani skušal prepričati Ukrajino, naj uvede preiskavo proti Bidnu, zaradi česar si je prislužil sicer neuspešno ustavno obtožbo za odstranitev s položaja.

Za povolilne analize bo še čas, vendar pa kaže, da je bila za njegovo zmago med drugim odločilna trdna podpora temnopoltih Američanov in žensk, vendar ne belih žensk, ki so znova, tako kot leta 2016, večinsko podprle Trumpa. Kot kažejo izidi v Georgii, Arizoni ter republikanskem Teksasu, ki ga je Biden tesno izgubil, pa je imela odločilno vlogo tudi njegova sredinska politika, s katero je postal sprejemljiv za večji del Američanov.

Trumpov odnos do pandemije novega koronavirusa je imel prav tako nekaj vpliva, vendar pa glede na to, da je 45. predsednik ZDA dobil več kot 70 milijonov glasov volivcev, ne odločilno. Pandemijo jemlje resno veliko večji delež Američanov, kot kaže razlika med Bidnom in Trumpom v številu prejetih glasov volivcev.

Biden se je zapisal v zgodovino kot kandidat z največjim številom osvojenih glasov volivcev, Trump pa kot kandidat z drugim največjim številom, pri čemer je presegel tudi zgodovinski uspeh Baracka Obame leta 2008.

Biden: Počaščen sem, da ste me izbrali za vodenje naše velike države

Biden je v prvem odzivu na Twitterju zapisal, da je počaščen, da so ga Američani izbrali za vodenje "naše velike države". Obljubil je, da bo predsednik vseh Američanov. "Amerika, počaščen sem, da si me izbrala za vodenje naše velike države," je sporočil nekdanji ameriški podpredsednik. "Delo, ki je pred nami, bo težko, vendar vam obljubljam, da bom predsednik vseh Američanov, ne glede na to, ali ste glasovali zame ali ne," je poudaril. "Ohranil bom zaupanje, ki ste ga položili vame," je še tvitnil.

Kamala Harris - prva ženska na položaju ameriške podpredsednice

Senatorka iz Kalifornije, 55-letna Kamala Harris, bo postala prva ženska na položaju podpredsednice, sicer pa je bila komaj tretja podpredsedniška kandidatka večje stranke v zgodovini ZDA in obenem prva temnopolta ter hkrati tudi azijskega izvora.

Kamala Harris Shutterstock

Kamala Harris

Jill Biden prva žena podpredsednika v zgodovini ZDA, ki je na položaju ohranila zaposlitev

Soproga demokratskega senatorja, podpredsednika ZDA in predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna Jill Biden se je zapisala v zgodovino kot prva druga dama v zgodovini ZDA, ki je kljub moževemu položaju ohranila svojo zaposlitev. Od leta 2009 je bila profesorica angleščine na fakulteti Severne Virginije.

Prva poročila ameriških medijev na Twitterju ob razglasitvi Bidenove zmage: