Ameriški obveščevalci: "Rusija že skuša na volitvah pomagati Trumpu!"

21. 2. 2020, 16:23 | Aktualno | Vir: STA

              Ameriški obveščevalci: "Rusija že skuša na volitvah pomagati Trumpu!" (foto: profimedia) profimedia

Ameriški obveščevalci verjamejo, da je Rusija zadovoljna s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in mu zato skuša pomagati do zmage tudi na letošnjih predsedniških volitvah. Obveščevalci so o tem 13. februarja za zaprtimi vrati obvestili kongres.

New York Times poroča, da so predstavniki obveščevalnih agencij na zaslišanju v odboru za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu kongresa povedali, da Rusija uporablja preizkušene metode iz leta 2016 - računalniške vdore, dezinformacije po družbenih medijih in poskuse vdora v volilne sisteme.

Poročilo obveščevalcev naj bi Trumpa tako zelo razjezilo, da je dan po zaslišanju nadrl vršilca dolžnosti nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Josepha Maguireja. V sredo je Trump potem na njegov položaj imenoval svojega trdnega zaveznika Richarda Grenella, veleposlanika ZDA v Berlinu. Trump sicer še vedno noče priznati, da so mu Rusi leta 2016 pomagali do zmage kljub preiskavam v ZDA, ki so to potrdile.

Trumpovi republikanci v odboru za obveščevalne zadeve naj bi skušali obveščevalce prepričati, da nimajo prav, saj da je predsednik menda zelo trd do Rusije. Vendar Trump tega ne potrjuje s svojimi izjavami o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu in prizadevanji, da bi za vpletanje v volitve leta 2016 okrivil Ukrajino.

Kremelj je danes zavrnil očitke, da se vmešava v letošnje ameriške volitve. Tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je ocenil, da gre znova za paranoidne očitke, ki se bodo verjetno krepili bližje kot bodo volitve. "Seveda niso nikakor povezani z resnico," je dodal po poročanju francoska tiskovne agencije AFP.