Ameriški strokovnjaki opozarjajo pred uporabo zdravila za malarijo proti koronavirusu

23. 4. 2020, 09:46 | Aktualno | Vir: STA

              Ameriški strokovnjaki opozarjajo pred uporabo zdravila za malarijo proti koronavirusu (foto: Profimedia) Profimedia

Nacionalni inštitut za zdravje ZDA (NIH) je izdal smernice, ki zdravnike svarijo pred uporabo zdravila za malarijo za zdravljenje koronavirusne bolezni 19, kar je priporočal predsednik ZDA Donald Trump. Po odmevni študiji o škodljivosti hidroksiklorokina je NIH zdravnikom odsvetoval uporabo v kombinaciji z antibiotikom azitromicin.

Ta kombinacija namreč lahko povzroča zaplete s srcem pri pacientih s covidom-19 oziroma upočasnjuje bitje srca in povečuje nevarnost srčnih kapi. Hidroksiklorokin in kombinacijo z antibiotiki so promovirali televizijski zdravniki, predsednik Trump in ameriška televizija Fox News kot ustrezno sredstvo proti novemu koronavirusu.

NIH glede hidroksiklorokina samega nima dovolj podatkov, da bi njegovo samostojno uporabo odsvetoval ali priporočil. Študija okuženih z novim koronavirusom v veteranskih bolnišnicah ZDA je ugotovila, da je bila smrtnost pri pacientih, ki so jemali hidroksiklorokin večja kot pri drugih, ki so jih zdravili brez njega.

Trump je v torek dejal, da za novo študijo še ni slišal. "Očitno je bilo nekaj zelo dobrih poročil in morda to ni tako dobro poročilo. Ampak bomo pogledali. Vedno sem pripravljen pogledati," je dejal Trump, ki je od 19. marca najmanj 46-krat govoril o pozitivnih učinkih hidroksiklorokina, njegovo sporočilo pa so krepili voditelji televizije Fox News.

Televizija Fox News je imela po objavi študije v studiu televizijskega zdravnika Mehmeta Oza, ki je zadnje tedne večkrat promoviral sredstvo proti malariji. V sredo je dejal, da je treba biti potrpežljiv in dodal, da ne vedo veliko.

"Na srečo se zdravilo lahko predpiše le na recept," je še dejal. Doktor Oz sedaj svetuje, da bi bilo pametno počakati na klinične teste, ki se izvajajo po ZDA, kar je od vsega začetka na novinarskih konferencah s Trumpom ob strani svetoval direktor NIH Anthony Fauci.

Oglasil se je tudi Rick Bright

Ki so ga v torek odstavili s položaja direktorja uprave za napredne biomedicinske raziskave in razvoj (Barda) znotraj ministrstva za zdravje ZDA. Izjavil je, da so se ga znebili, ker ni hotel promovirati zdravila proti malariji kot zdravila proti novemu koronavirusu.

"Oglasil sem se, ker mora boj proti temu smrtonosnemu virusu voditi znanost in ne politika. V nasprotju z zgrešenimi direktivami sem omejil široko uporabo klorokina in hidroksiklorokina, ki ga je vlada promovirala kot čudežno zdravilo brez znanstvene podlage. Upiral sem se tudi prizadevanjem, da se financirajo potencialno nevarna zdravila, ki so jih promovirali tisti s političnimi zvezami," je sporočil Bright.

Preiskava

Zahteval je tudi preiskavo generalnega inšpektorja ministrstva za zdravje in urada posebnega pravnika, ki je neodvisna agencija namenjena zaščiti žvižgačev.

"Medtem, ko sem pripravljen pogledati različne opcije in razmišljati odprto glede možnih načinov zdravljenja, sem se upravičeno upiral poskusom promoviranja nedokazanega zdravila ameriški javnosti," je sporočil doktor imunologije Bright.

Omenil je tudi, da se je z vodstvom ministrstva zapletel v spore že prej, ker ni dobil zelene luči za zgodnje investicije v raziskave cepiva in drugih ključnih zadev za reševanje ameriških življenj. Ena od vztrajnih kritik na račun Trumpa je, da je zapravil februar za zmanjševanje nevarnosti novega koronavirusa, nič pa ni bilo storjeno za pripravo odgovora, dokler ni bilo prepozno in se je začelo umiranje med Američani.

Na Brightove besede so se pričakovano nemudoma odzvali kongresni demokrati, ki so podprli njegove zahteve po preiskavah. "Trump ni zdravnik, znanstvenik ali zdravstveni delavec," je sporočila demokratka Rosa DeLauro, ki vodi odbor za zdravje v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Bardo so v ZDA ustanovili znotraj ministrstva za zdravje za boj proti terorističnim napadom z biološkim orožjem in za pandemije nalezljivih bolezni, kot je sedanja. Bright torej trdi, da so nanj pritiskali, naj promovira hidroksiklorokin, kar je v skladu z navedbami v ameriških medijih, da so se znanstveniki znotraj vlade pritoževali, da jim onemogočajo, da bi se posvetili iskanju cepiv in zdravil.