Angela Merkel ob rahljanju ukrepov izrazila zaskrbljenost

20. 4. 2020, 15:55 | Aktualno | Vir: STA

              Angela Merkel ob rahljanju ukrepov izrazila zaskrbljenost (foto: Profimedia) Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes po neuradnih informacijah izrazila zaskrbljenost, da Nemci ob rahljanju določenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa ne bodo upoštevali tistih, ki ostajajo v veljavi, in se bo virus znova začel hitreje širiti. Oblasti so napovedale, da bodo plačale tudi zdravljenje bolnikov iz tujine.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je že v petek sporočil, da je epidemija novega koronavirusa v Nemčiji pod nadzorom, potem ko se je število ljudi, ki jih okuži posameznik, spustilo pod ena.

Vendar je Merklova danes v pogovoru z vodstvom svoje stranke CDU posvarila, da bi se razmere lahko znova poslabšale, če ljudje ne bodo upoštevali pravil in nasvetov stroke, kot sta ohranjanje razdalje od drugih in nošenje zaščitnih mask.

Kanclerka je posvarila pred "orgijami razprav o odpiranju" družbe, ob sklicevanju na vire, ki so sodelovali na pogovoru, poročajo tuje tiskovne agencije.

Potem ko so vodje zveznih dežel pretekli mesec kar tekmovali, kdo bo v boju proti novemu koronavirusu uvedel strožje ukrepe, so nekateri politiki zdaj začeli pozivati k hitrejšemu rahljanju ukrepov, kot so se Merklova in ministrski predsedniki dežel dogovorili pretekli teden. K hitrejšemu rahljanju vlado pozivajo tudi gospodarski lobiji.

V Nemčiji so lahko od danes odprte trgovine z do 800 kvadratnimi metri površine ter prodajalne avtomobilov, koles in knjigarne, če so se tako odločile oblasti v posamezni zvezni deželi. Na Saškem, v Berlinu in Brandenburgu so znova sedli v šolske klopi dijaki najvišjih letnikov srednje šole. V nekaterih deželah se bodo v šole vrnili nekaj dni kasneje, ponekod pa maja.

Za 30. april so predvideni novi pogovori kanclerke in ministrskih predsednikov nemških zveznih dežel o nadaljnjem rahljanju ukrepov. Vendar bo po besedah kanclerke šele 8. ali 9. maja mogoče videti resnične posledice trenutnega opuščanja ukrepov, je po navedbah virov povedala v današnjem pogovoru. Ukrepi za omejevanje stikov se sicer po trenutnih načrtih iztečejo 3. maja.

V Nemčiji so doslej potrdili 141.672 okužb z novim koronavirusom, umrli so 4404 ljudje.

Ker se je Nemčija s pravočasnim ukrepanjem izognila hudi krizi, je na zdravljenje sprejela tudi 229 bolnikov s covidom-19 iz tujine. Od tega 130 iz Francije, 44 iz Italije in 55 iz Nizozemske. Njihovo zdravljenje je doslej stalo okoli 20 milijonov evrov, kar pa bo plačala Nemčija.

"Nemčija bo pokrila stroške zdravljenja teh bolnikov, to je za nas evropska solidarnost," je povedal zdravstveni minister Spahn pred današnjim srečanjem ministrov, ki sodelujejo v boju proti novemu koronavirusu. "Če bo treba, smo jih pripravljeni in zmožni sprejeti še več," je dodal.