Anthony Fauci: "Vrnitev normalnega življenja ne gre pričakovati pred koncem leta 2021"

30. 10. 2020, 13:44 | Aktualno | Piše: N.Z.

              Anthony Fauci: "Vrnitev normalnega življenja ne gre pričakovati pred koncem leta 2021" (foto: profimedia) profimedia

Čeprav se gre prvih učinkovitih cepiv proti covidu za rizične skupine v ZDA nadejati že decembra ali v začetku januarja, pa bo trajalo še nekaj časa, preden bomo lahko zares govorili o imunosti kolektiva (lokalno ali globalno), je povedal ameriški epidemiolog Anthony Fauci.

"Glede na trenutne projekcije vodilnih proizvajalcev cepiv Moderne in Pfizerja, bi lahko Američani že tekom decembra vedeli, kako hitro nam bodo ta na dosegu roke. O prvih vmesnih rezultatih kliničnih raziskovanja pa bomo obveščeni že v naslednjih nekaj tednih," je povedal direktor ameriškega Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni.

Obe omenjeni podjetji, Moderna in Pfizer, so letos julija s svojimi kandidati za cepiva pričeli z zaključno fazo kliničnega testiranja, v testiranja je zajetih na deset tisoče ljudi.

Iz Moderne so v četrtek sporočili, da bi bili prvi preliminarni rezultati testov znani že decembra, medtem ko bi Pfizer te moral že objaviti, a so datum premaknili na datum po ameriških volitvah.

Fauci je še povedal, bi to v praksi lahko pomenilo, da bodo Američanom na voljo prve doze cepiv do konca decembra ali v začetku januarja, prednost pa bodo imeli najbolj ogroženi.

Poudaril je še, da:

"... se življenje ne bo vrnilo v normalo najmanj do konca 2021."