Antonio Guterres se zavzema za boj proti sovraštvu in ksenofobiji, nastalih ob pandemiji

8. 5. 2020, 09:25 | Aktualno | Vir: STA

              Antonio Guterres se zavzema za boj proti sovraštvu in ksenofobiji, nastalih ob pandemiji (foto: profimedia) profimedia

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je danes pozval h globalnemu boju proti "cunamiju sovraštva, ksenofobije, iskanja grešnih kozlov in širjenja panike," ki ga je sprožila pandemija covida-19. "Zdaj moramo ukrepati, da okrepimo odpornost naših družb na virus sovraštva," je poudaril.

"Na spletu in na ulicah se je povečalo sovraštvo do tujcev, razširile so se antisemitske teorije, pojavili so se napadi na muslimane, povezani s covidom-19," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril Guterres v videonagovoru.

Dodal je, da so v pandemiji najbolj ranljivi starejši, a pojavila so se "prezira vredna" sporočila, ki namigujejo, da so tudi najlažje pogrešljivi. Migrantom in beguncem očitajo, da so vir virusa in jim ne dovolijo dostopa do zdravljenja, tarče napadov pa so tudi novinarji, zdravstveni delavci in zagovorniki človekovih pravic.

Guterres je pozval politične voditelje, naj pokažejo solidarnost z vsemi člani družbe, civilno družbo pa, naj se bolje poveže z ranljivimi skupinami.

Zavzel se je tudi za to, da bi se šole osredotočile na digitalno pismenost. Kot je dejal, je v času pandemije na spletu več milijard mladih, "skrajneži pa prežijo na ranljive in potencialno obupane ljudi". Podjetja, ki imajo v lasti družbene medije, pa je pozval k okrepljenemu boju proti rasističnim, sovražnim in drugim škodljivim vsebinam.