Apple bo maja snemal ulice v Ljubljani in Mariboru

Apple Maps

8. 4. 2021, 12:47 | Aktualno | Vir: STA

              Apple bo maja snemal ulice v Ljubljani in Mariboru (foto: Profimedia) Profimedia

Ameriški tehnološki velikan Apple bo maja začel s snemanjem ulic za storitev Apple Maps tudi v Sloveniji, in sicer v Ljubljani in Mariboru. Pri tem bodo uporabili podobne varovalke zasebnosti kot jih uporablja Google, med drugim zameglitev obrazov in registrskih tablic, možnost podaje zahtev za umik ter omejene roke hrambe zajetih posnetkov.

Apple je o snemanju obvestil informacijskega pooblaščenca, ki je sporočil, da bodo podrobnejše informacije pred začetkom objavljene na spletni strani maps.apple.com/imagecollection.

Apple uporabnikom omogoča, da si ogledajo mesta v interaktivni 3D-izkušnji, ki omogoča 360-stopinjski pogled in pomikanje po ulicah. Gre za podobno storitev, kot jo uporabnikom ponuja tudi Google s storitvijo Street View (Ulični pogled) in ki omogoča uporabnikom navidezno raziskovanje sveta.

Google je sicer ravno ta teden s svojimi avtomobili znova prišel v Slovenijo, saj bo v več slovenskih krajih vnovič fotografiral ulice. V Sloveniji je Google začel s snemanjem poleti 2013, posnetke pa je v storitev Street View vključil v začetku leta 2014. Od takrat redno posodablja svojo bazo posnetkov.