Apple mora plačati več kot 500 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kršitev patentov

Tehnologija 4G

12. 8. 2020, 11:24 | Aktualno | Vir: STA

              Apple mora plačati več kot 500 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kršitev patentov (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Ameriški tehnološki velikan Apple mora plačati več kot 500 milijonov dolarjev odškodnine in obresti za kršitve patentov, povezanih s tehnologijo 4G, katerih lastnica je družbe Panoptis, je presodilo sodišče v ameriškem Teksasu. Apple je napovedal pritožbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Panoptis, ki je specializiran za licenciranje patentov, je tožbo proti Applu vložil februarja lani, potem ko tehnološko podjetje ni želelo plačati za uporabo tehnologije 4G LTE v svojih pametnih telefonih, tablicah in urah. Sodišče je ugotovilo, da je Panoptis večkrat poskušal s pogajanji, a je Apple plačilo zavračal.

Apple trdi, da so ti patenti glede na pravne publikacije neveljavni. "Tožbe, kot je ta in ki jih vlagajo podjetja, ki kopičijo patente le zato, da nadlegujejo to panogo, samo dušijo inovacije in škodijo potrošnikom," so po navedbah medijev zapisali v podjetju.

Gre za eno od mnogih tožb glede patentov, ki jih vlagajo podjetja, specializirana za licenciranje, ki sama ne proizvajajo izdelkov, imajo pa v lasti pravice za določene tehnologije. Kritiki tem podjetjem pravijo "patentni troli", poroča AFP.

Teksaško sodišče je v preteklosti v podobnih primerih dvakrat presodilo proti Applu, ki je moral plačati na stotine milijonov dolarjev družbi VirnetX.