Assange za Fox News: Rusi se niso vpletali v ameriške volitve, se je pa vpletal Obama!

4. 1. 2017, 10:10 | Aktualno | Vir: STA
Assange za Fox News: Rusi se niso vpletali v ameriške volitve, se je pa vpletal Obama! (foto: profimedia) profimedia

Za hekerskimi napadi, ki naj bi vplivali na ameriške volitve, ne stojijo Rusi, trdi ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange. Nasprotno. Prepričan je, da za manipulacijami stoji administracija Baracka Obame, zato je Wikileaks že obljubil nagrado tistim, ki bi še pred odhodom Obame posredovali dokumente iz Bele hiše.

"Upravitelji sistemov, ne pustite, da Bela hiša znova uniči ameriško zgodovino. Skopirajte zdaj in v prostem času pošljite Wikileaksu," je tvitnil Wikileaks, malo preden je Assange dal ekskluzivni intervju za ameriško televizijo Fox News. Ob tem so ponudili 20.000 dolarjev nagrade za informacije, ki bi razkrile člane Obamove administracije, ki uničujejo pomembne dokumente, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Assange je intervju za Fox News dal na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, kamor se je zatekel junija 2012. V njem je dejal, da lahko zatrdi, da za hekerskimi napadi, s katerimi naj bi se vmešavali v ameriške predsedniške volitve novembra lani, ne stoji Rusija niti katera koli druga država. Ob tem je izrazil prepričanje, da gre za delo Obamove administracije, ki želi spodkopati novoizvoljenega predsednika, republikanca Donalda Trumpa še pred njegovo inavguracijo 20. januarja.

Washington je v preteklih mesecih Moskvo obtožil, da je vdirala v račune elektronske pošte predstavnikov demokratov, ukradene vsebine pa posredovala Wikileaksu. S tem naj bi želeli škodovati demokratski kandidatki Hillary Clinton in vplivati na razplet volitev, na katerih je slavil Trump.