AstraZeneca kljub smrti prostovoljca nadaljuje testiranje cepiva

28-letni zdravnik

22. 10. 2020, 12:11 | Aktualno | Vir: STA

              AstraZeneca kljub smrti prostovoljca nadaljuje testiranje cepiva (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Britansko podjetje AstraZeneca in Oxfordska univerza nadaljujeta klinično testiranje cepiva proti covidu-19, potem ko so v neodvisnem pregledu ugotovili, da smrt prostovoljca v Braziliji, ki je sodeloval v testiranju, ne pomeni varnostnega tveganja.
 

Drugih podrobnosti Oxfordska univerza v sredo ni sporočila.

Po poročanju brazilskih medijev je bil pokojni prostovoljec 28-letni zdravnik, ki je od marca delal na intenzivnih oddelkih ali urgenci z bolniki s covidom-19 v dveh bolnišnicah v Rio de Janeiru. Umrl je zaradi zapletov koronavirusne bolezni.

Brazilski časnik Globo in agencija Bloomberg, ki sta navedla vire blizu testiranjem, sta poročala, da je bil v kontrolni skupini in da je prejel placebo in ne testno cepivo.

Kot pojasnjuje britanski BBC, testno cepivo prejme okoli polovica prostovoljcev, druga skupina pa odobreno cepivo za meningitis. Ne prostovoljci niti njihovi svojci ne vedo, s katerim cepivom so bili cepljeni.

To je prvič, da je kak prostovoljec umrl med katerim od številnih kliničnih preizkušanj cepiv proti covidu-19 po svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa je potrdil, da so bili 19. oktobra obveščeni o primeru

Z inštituta IDOR, ki pomaga pri organizaciji testiranj v Braziliji, pa so sporočili, da v neodvisnem pregledu niso ugotovili nobenih dvomov o varnosti študije in da so priporočili njeno nadaljevanje. Podobno so sporočili tudi z Oxfordske univerze.

Oxfordska univerza in AstraZeneca ste že septembra ustavila klinično testiranje, ko je prostovoljec v Veliki Britaniji zbolel za nepojasnjeno boleznijo. Testiranje so nadaljevali, ko so britanski regulatorji in v neodvisnem pregledu ugotovili, da bolezen ni bila stranski učinek cepiva.

Iz inštituta IDOR so še sporočili, da so v zadnji fazi kličnih študij cepiva proti covidu-19 v Braziliji doslej cepili okoli 8000 prostovoljcev, po vsem svetu pa skupno več kot 20.000. Prostovoljci morajo biti zdravniki, medicinske sestre ali drugi zdravstveni delavci, ki redno prihajajo v stik s koronavirusom, še poroča AFP.