Avstralija uspešna v boju s koronavirusom, njene meje zato ostajajo zaprte še vsaj do sredine junija

Zelo strog nadzor na meji

3. 3. 2021, 08:39 | Aktualno | Vir: STA

              Avstralija uspešna v boju s koronavirusom, njene meje zato ostajajo zaprte še vsaj do sredine junija (foto: Shutterstock) Shutterstock

Avstralske meje ostajajo zaprte še vsaj tri mesece, do sredine junija. Vlada, ki je to odločitev sprejela v torek, želi tako zavarovati državo pred širjenjem novega koronavirusa, zlasti v luči pojava novih različic.

Kot je dejal zdravstveni minister Greg Hunt, so zdravstveni strokovnjaki opozorili vlado, da pandemične razmere v tujini, vključno z novimi bolj nalezljivimi različicami, še naprej predstavljajo "nesprejemljivo tveganje za javno zdravje v Avstraliji".

Posledično zaprtje meja oz. izjemno strog mejni nadzor ostaja v veljavi vsaj do 17. junija, je povedal v torek.

Avstralija je zaradi pandemije že pred letom dni zaprla svoje meje. V državo lahko nedržavljani vstopajo le v izrednih primerih. Oblasti so tudi omejile število Avstralcev, ki se lahko vsak teden vrnejo v državo, zaradi česar jih je več deset tisoč obtičalo v tujini. Potniki iz drugih držav morajo medtem odšteti zajetne vsote za plačilo 14-dnevne karantene, ki jo morajo po vstopu preživeti v posebnih hotelih.

Avstralija je relativno uspešna pri zajezitvi širjenja novega koronavirusa. V državi s 25 milijoni prebivalcev so skupno potrdili nekaj manj kot 29.000 okužb. Trenutno je v veljavi le nekaj omejitvenih ukrepov.