Avstralski nadškof kriv za prikrivanje spolnih zlorab

22. 5. 2018, 08:13 | Aktualno | Vir: STA

              Avstralski nadškof kriv za prikrivanje spolnih zlorab (foto: Profimedia) Profimedia

Avstralsko sodišče je nadškofa Philipa Wilsona spoznalo za krivega prikrivanja spolnih zlorab, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja storil duhovnik. Nadškof Adelaida je s tem postal najvišji dostojanstvenik katoliške cerkve na svetu, ki je obtožen in spoznan za krivega prikrivanja spolnih zlorab duhovnikov.

Sodišče ga je spoznalo za krivega, ker je prikrival spolne zlorabe štirih ministrantov s strani zloglasnega pedofilskega duhovnika Jamesa Fletcherja v odročnem kraju v Novem Južnem Walesu.

67-letni Wilson je na sojenju na sodišču v Newcastlu aprila dejal, da ni vedel za zlorabe Fletcherja, ko je bil sam pomočnik duhovnika v Maitlandu. Fletcher je bil leta 2004 obsojen zaradi spolnih zlorab devetih otrok. Umrl je v ječi dve leti kasneje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na sojenju je Wilson tudi zanikal, da bi mu nekatere žrtve zaupale, da so bile spolno zlorabljene. Ena od žrtev, bivši ministrant Peter Creigh je na sojenju pričal, da je Wilsonu podrobno opisal zlorabe leta 1976, pet let po tem, ko jim je bil podvržen. Še ena žrtev je na sodišču pričala, da mu je pri spovedi povedala o zlorabah. Takrat je bil star 11 let. Povedal je, da ga je Wilson obtožil, da laže in mu naložil pokoro.

V izjavi je Wilson izrazil razočaranje zaradi razsodbe sodišče in napovedal preučitev zakonskih možnosti. Kazen naj bi mu izrekli junija, grozita pa mu največ dve leti zapora. Njegovi zagovorniki so sicer štirikrat skušali doseči razveljavitev sojenja zaradi zdravstvenega stanja nadškofa, ki ima zgodnjo fazo Alzheimerjeve bolezni.