Avstralski senator Fraser Anning udaril mladeniča, ki mu je protestno razbil jajce na glavi

16. 3. 2019, 12:30 | Aktualno | Vir: STA

              Avstralski senator Fraser Anning udaril mladeniča, ki mu je protestno razbil jajce na glavi (foto: profimedia) profimedia

Avstralski senator Fraser Anning je teroristični napad na mošeji v novozelandskem Christchurchu, v katerem je bilo v petek ubitih 49 muslimanov, pripisal priseljevanju. Nek mladenič mu je zato danes na glavi razbil jajce, nakar ga je desničarski senator udaril. Anningove komentarje je kritiziral tudi avstralski premier Scott Morrison.

Senator iz Queenslanda je v petek dejal, da je bil napad posledica priseljevanja muslimanov v Novo Zelandijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nek najstnik mu je zato danes na novinarski konferenci v Melbournu na glavi razbil jajce, Anning pa ga je večkrat udaril v obraz. Umiriti so ga morali varnostniki, ki so nato na tleh obvladali 17-letnika. Po pridržanju so ga že izpustili, ga bo pa policija še zaslišala, poročajo lokalni mediji.

Avstralski premier Morrison je senatorjeve komentarje označil za "grozne" in "umazane" in dodal, da zanje ni mesta v Avstraliji. Napovedal je ukrepe v parlamentu. Spletno peticijo za njegovo odstavitev je medtem podpisalo že 250.000 ljudi. Anning je požel tudi mednarodne kritike.

V petek je avstralski državljan Brenton Harrison Tarrant v novozelandskem mestu Christchurch izvedel strelski pohod v dveh mošejah, pri čemer je ubil 49 muslimanskih vernikov. Napad tega skrajnega desničarja in suprematist je bil rasno motiviran.