Avstrija bo odprla meje za vse sosednje države, razen za Italijo

Karantena ni več obvezna

3. 6. 2020, 15:20 | Aktualno | Vir: STA

              Avstrija bo odprla meje za vse sosednje države, razen za Italijo (foto: Profimedia) Profimedia

Avstrija bo v četrtek, 4.6. odprla meje za vse sosednje države, razen za Italijo. Kot je danes sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, bo Dunaj odpravil nadzor na meji ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Lihtenštajnom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dodal je, da bodo z vsemi zgoraj omenjenimi državami od četrtka dalje na meji veljale razmere, ki so bile pred pandemijo, tako da ob vstopu v Avstrijo ne bo več potrebna obvezna karantena ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom. Na meji z Italijo omejitve ostajajo v veljavi, bodo pa prihodnji teden ponovno ocenili razmere.

"Videti je, da so se tudi v Italiji razmere bistveno izboljšale in posamezne dežele, kot je npr. Južna Tirolska, že kažejo dobre številke glede covida-19," je dejal Schallenberg. Dodal je, da je cilj, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale.

Vodja avstrijske diplomacije je utemeljil še, da tudi Švica in Slovenija ne bosta odprle meje z Italijo. Ga je pa avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober dopolnil, da ni izključeno, da bo delno odprtje meje z Italijo avstrijska vlada sprejela 15. junija.

Tudi on je ocenil, da so v Italiji dosegli "velik napredek". Statistika večine italijanskih dežel je "povsem primerljiva z Avstrijo", zaradi česar ni izključil možnosti zgolj regionalnega odpiranja meje, se pa po njegovih besedah zastavlja vprašanje, ali je to tehnično izvedljivo.

Glede drugih evropskih držav je Schallenberg sodržavljane pozval k potrpežljivosti. Švedska, Velika Britanija in Španija so po njegovih besedah "hudi primeri", za katere še ni mogoče reči, kdaj bo mogoče odprtje meja. Glede potovanj v države, ki niso članice EU, kot so južnoameriške države, Rusija, Kitajska ali države Podsaharske Afrike, pa si Dunaj želi, da bi bila odločitev usklajena z Evropsko unijo.

"Globalno gledano smo še sredi pandemije," je glede tozadevnih pričakovanj še dejal avstrijski zunanji minister in dodal, da predvidoma v številne države ne bo mogoče brez omejitev potovati še več mesecev. Avstrijce, ki želijo potovati, je tudi pozval k zdravi pameti. To je "najboljše zavarovanje za potovanja". Poleg tega bi morali vsi, ki se odpravljajo na pot, še posebej razmisliti, kako se bodo vrnili, če bo potrebno, je posvaril.

Podobno je menil tudi Anschober, ki je poudaril, da pandemija še ni končana, trenutno pa je njeno težišče v Latinski Ameriki in ZDA. "A tudi v Evropi še ni mimo," je opozoril in svetoval, da nihče ne bi smel tvegati in bi se moral odpraviti na potovanja samo tja, "kjer velja, da je na varni strani".

Avstrija je sicer nadzor na meji s Slovenijo, ki je notranja meja EU, uvedla še pred pandemijo in sicer leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Slovenija je ta nadzor večkrat označila za nepotrebnega in da povzroča gospodarsko škodo. Ljubljana je Dunaju tudi uradno predlagala vzpostavitev mešane policijske patrulje na meji z državama po vzoru mešanih policijskih patrulj z Italijo in Hrvaško.

Odziv Evropske komisije

V Evropski komisiji so v odzivu na odločitev Avstrije dejali, da na splošno ne komentirajo specifičnih ukrepov posameznih držav. Spomnili so na smernice, po katerih pri ukrepanju članic ne bi smelo biti diskriminacije na podlagi državljanstva, ter na stalne pozive k usklajevanju in medsebojnem obveščanju članic, zlasti sosed.

V primeru kršitev smernic se zavzemajo za dialog. Pojasnili so, da so v minulih tednih že vzpostavili stik s članicami, ki so ubrale pristope v nasprotju s smernicami. V odzivu na konkreten primer Avstrije in Italije, ki ga niso želeli izrecno komentirati, so izpostavili, da dokler odločitve temeljijo na epidemioloških merilih in omenjenih smernicah, se jim ne bi zdele sporne.