Avstrijski St. Wolfgang bi lahko postal novi Ischgl

Žarišče koronavirusa

27. 7. 2020, 14:23 | Aktualno | Vir: STA

              Avstrijski St. Wolfgang bi lahko postal novi Ischgl (foto: profimedia) profimedia

V Avstriji naraščajo bojazni o novem žarišču novega koronavirusa, in sicer v turistično priljubljenem kraju St. Wolfgang ob istoimenskem jezeru. To že sproža primerjave z žariščem v smučarskem središču Ischgl ob začetku epidemije covida-19 v Avstriji.

V zadnjih dnevih so v tem kraju v pokrajini Salzkammergut v Zgornji Avstriji potrdili 53 okužb z novim koronavirusom. S prvimi okužbami so javnost seznanili v petek. Trenutno so znani rezultati vseh 628 sobotnih testov. Dodatno so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa opravili še 419 testov. Rezultati teh naj bi bili po poročanju spletnega portala Deutsche Welle znani danes.

Okuženi z novim koronavirusom v St. Wolfgangu so predvsem mladi praktikanti, ki so zaposleni v turizmu. Okužbo so poleg tega potrdili pri najmanj enem gostu.

"Okuženi praktikanti so bivali v različnih zmogljivostih, večinoma v dvo- in triposteljnih sobah," je povedal vodja turističnega združenja jezero Wolfgang Hans Wieser. Praktikanti so se poleg tega srečevali v prostem času, med drugim v dveh barih, ki so ju medtem že zaprli. Prav tako so pristojne oblasti odredile zaprtje vseh gostinskih lokalov po 23. uri.

Glavar okraja Gmunden Alois Lanz je poudaril, da za počitniške goste obstaja le majhna verjetnost okužbe, saj so vsi praktikanti pri delu nosili zaščitno masko.

St. Wolfgang velja za pomembno počitniško destinacijo Zgornje Avstrije. Lani so zabeležili več kot 400.000 nočitev.

Novi grozd okužb v St. Wolgangu obuja spomine na tirolsko smučarsko središče Ischgl, ki je bil ob začetku pandemije covida-19 v Evropi eno od prvih žarišč okužb.

Pristojni v Zgornji Avstriji sicer zavračajo primerjave z razmerami v Ischglu marca letos in poudarjajo, da so takoj, ko so izvedeli za prve primere, začeli s testiranjem.

"Pomembno je, da imamo pregled nad verigo okužb," je dejala ministrica za zdravje dežele Zgornja Avstrija Christine Haberlander.

Trenutno je v Avstriji več kot 1500 aktivnih okužb z novim koronavirusom, največ na Dunaju in v Zgornji Avstriji. Skupno so v Avstriji doslej potrdili 20.519 okužb z virusom sars-cov-2. Zaradi covida-19 je umrlo 713 bolnikov, največ na Dunaju, 204.