Avtonomno območje brez policije v Seattlu

Patruljirajo oboroženi posamezniki

12. 6. 2020, 12:40 | Aktualno | Vir: STA

              Avtonomno območje brez policije v Seattlu (foto: profimedia) profimedia

Protestniki proti policijskemu nasilju so v Seattlu na nekaj ulicah okoli zaprte policijske postaje v četrtek razglasili avtonomno območje brez policije, kjer patruljirajo tudi oboroženi posamezniki. V spor se skuša vplesti tudi predsednik Donald Trump.

Na tem območju se že nekaj dni zbirajo protestniki, ki izražajo zahteve po ukinitvi policije. Protesti potekajo mirno, saj tam ni policistov, ki so svojo postajo zapustili na višku protestov proti policijskemu nasilju zaradi smrti Georgea Floyda v Minneapolisu.

Skrb pa vzbujajo poročila o oboroženih posameznikih, ki na barikadah od ljudi zahtevajo identifikacijo oziroma dokaz o bivališču, preden jim dovolijo, da odidejo domov. Televizija Fox News je poročala, da slišijo "anekdote" o tem, da oboroženi posamezniki v tem območju izsiljujejo lastnike podjetij in lokalov za posebno takso.

Mestne oblasti so policistom ukazale, naj se držijo ob strani, razen v primeru klica na nujno številko, česar pa doslej še ni bilo. Vmes pa se pripravljajo na pogajanja z "avtonomisti". Policija nima zakonske podlage za posredovanje proti oboroženim posameznikom, saj v državi Washington velja zakon, ki dovoljuje odkrito nošenje strelnega orožja, kar praviloma velja za puške.

Trump je že v sredo tvitnil, da zahteva zakon in red, ker so Seattle preplavili "domači teroristi", ki jih po njegovem vodijo radikalno levi demokrati. V četrtek je dodal tvit z zahtevo demokratskemu predsedniškemu kandidatu Josephu Bidnu, naj pove "svojim levičarskim šefom", da se umaknejo.

V sredo je grozil guvernerju Washingtona Jayju Insleeju in županji Seattla Jenny Durkan naj prevzameta nadzor, ali pa bo za to poskrbel sam.

"Iz radikalno levega guvernerja Insleeja in županje se delajo norca na način, kot ga naša velika država še ni doživela. Takoj ponovno prevzemite nadzor nad mestom. Če ga ne boste, ga bom jaz. To ni igra. Grde anarhiste je treba nemudoma ustaviti. Ukrepajte nemudoma," je skušal položaj na svoj način umiriti Trump.

Inslee je Trumpu na Twitterju odgovoril, da se človek, ki ni sposoben vladanja, nima kaj vpletati v zadeve Washingtona. "Nehaj tvitati," je tvitnil guverner.

Županja Jenny Durkan je bila še bolj neposredna. "Zavaruj nas. Vrni se v svoj bunker," je tvitnila županja v spomin na čas, ko se je Trump pred protesti zatekel v bunker Bele hiše, kar je kasneje pojasnil kot inšpekcijo.