Barbados se je ločil od britanske krone in postal republika

"Republika Barbados je odplula na svojo prvo pot"

30. 11. 2021, 10:28 | Aktualno | Vir: STA

              Barbados se je ločil od britanske krone in postal republika (foto: Profimedia) Profimedia

Barbados, nekdanja britanska kolonija, je danes uradno prekinil vezi z britansko monarhijo in postal republika. Kot prva predsednica države je prisegla dosedanja predstavnica kraljice Elizabete II., generalna guvernerka Sandra Mason. Na slovesnosti je bil tudi britanski princ Charles, ki je spomnil na temne čase suženjstva.

"Republika Barbados je odplula na svojo prvo pot," je povedala Masonova ob prisegi. Ob tem je priznala, da nova republika vstopa v svet, ki je kompleksen, razdrobljen in turbulenten.

Kraljica Elizabeta je danes čestitala novi predsednici Barbadosa. V sporočilu se je spomnila še na svoj obisk Barbadosa leta 1966, ko se je Barbados osamosvojil. Od takrat imajo prebivalci Barbadosa posebno mesto v njenem srcu, je nadaljevala in vsem v prihodnosti zaželela srečo, mir in blagostanje.

S prisego se je za okoli 287.000 prebivalcev končal vpliv Velike Britanije, ki ga je zaznamovalo tudi več kot 200 let suženjstva. Princ Charles je v nagovoru priznal posledice, ki jih je za seboj pustilo suženjstvo. "Od najtemnejših dni naše preteklosti in odvratnih grozljivosti suženjstva, ki bo za vedno omadeževal našo zgodovino, so ljudje tega otoka oblikovali svojo pot z neverjetno hrabrostjo," je dejal.

Zaradi omejitvenih ukrepov prebivalci Barbadosa niso smeli uživati na slovesnosti, ki jo je med drugim pospremil ognjemet. Med omejenim številom gostov pa je bila tudi ena najbolj slavnih otočank, pevka Rihanna, ki jo je premierka Mia Mottley ob tej priložnosti razglasila za nacionalno junakinjo.

Barbados, ki je znan po svojih idiličnih plažah in ljubezni do kriketa, je postal neodvisen leta 1966. Premierka Barbadosa Mia Mottley pa je septembra lani naznanila, da bo Barbados pustil za seboj kolonialno zgodovino in postal republika.