Batagelj: "Normalnega turističnega toka v veliki meri ne bo. Vesel bom, če se motim"

Turistično soliranje držav

10. 5. 2021, 12:21 | Aktualno | Vir: STA

              Batagelj: "Normalnega turističnega toka v veliki meri ne bo. Vesel bom, če se motim" (foto: Bor Slana/STA) Bor Slana/STA

Predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama Marjan Batagelj meni, da zaradi strogih in hitro se spreminjajočih omejitev med državami v EU letos v veliki meri ne bo normalnega turističnega toka. Ob tem v pogovoru za tednik Reporter opozarja na začetek turističnega kanibalizma, saj da so začele države turistično solirati.

"Omejitve med državami v EU so stroge in se tudi spreminjajo na tedenski ravni. To pomeni, da normalnega turističnega toka v veliki meri ne bo," pravi Batagelj, ki poudarja, da turizem niso gostinski lokali in terase, pač pa je pretežno sestavljen iz tujih gostov. Če teh v Slovenijo ne bo, če se ne postavi na noge letalska industrija, smo pred zelo klavrno sezono. "Ni lepo slišati, a tako je. Vesel bom, če se motim," je dejal.

Izpostavi je turistično soliranje držav, kar da kaže na začetek turističnega kanibalizma. "Pred krizo so bile posamezne turistične regije še nekoliko enotne in se poenotile vsaj takrat, ko so skupno nastopale na oddaljenih, čezoceanskih ali kontinentalnih trgih. Sedaj še tega ni, torej ni več prijateljskih turističnih držav. Vsaka država bo stavila na domačega gosta, turistični tokovi se bodo ustavljali," meni.

Kot izpostavlja Batagelj, se turistični delavci že leto in pol sprehajajo iz ene nizke sezone v še nižjo. "To ni normalo. Še dobro, da imamo vladno pomoč, sicer bi bili prepuščeni sami sebi in večina bi jih propadla," je prepričan. Priznava, da nobena pomoč ni dovolj velika in za vse ustrezna, res pa je tudi to, pravi, da če nekaj je dobro, je to treba pohvaliti. Veliko upov Batagelj polaga tudi v interventni zakon za panogo, ki je v nastajanju.

Če je na eni strani pohvalil pomoč države turistični panogi, pa je Batagelj kritičen do turističnih bonov. Ideja je po njegovem izredno dobra, če bi bili turistični boni res namenjeni vsem deležnikom v turizmu. "Turizem niso samo nastanitve, spanje. Turizem so znamenitosti, naravna in kulturna dediščina Slovenije, muzeji, agencije, vodniki, prevozniki gostinci, skratka vsak, ki se ukvarja z gostom," je naštel.

Postojnska jama ostaja do razglasitve konca epidemije covida-19 zaprta

Lani so ustvarili dobrih štiri milijone evrov prometa, plan je bil blizu 35 milijonov evrov. "Letošnje številke so takšne, da jih ne maram niti omenjati. No, jih ni, ker nič ne delamo. Še bolj pa me skrbi letošnja sezona. Mnogi mislijo, češ zdaj ko bodo omejevalni ukrepi zaradi epidemije sproščeni, bo pa vse steklo. Mislim, da ne bo. Ta sezona bo še slabša od lanske," je prepričan Batagelj.

Meni, da bodo turisti na začetku ponovnega zagona panoge sramežljivo previdni. Vsi bodo pozorni na zdravstveno sliko regije, države, se pa po Batageljevih besedah nekoliko pozablja ena od ključnih postavk v turizmu: letalstvo. Kot napoveduje Batagelj, se bodo turistični produkti podražili.

Namero Evropske komisije o uvedbi zelenih potrdil Batagelj ocenjuje kot zelo zaželeno, tudi nujno, saj trenutno ni nobenega standarda, ki bi veljal za vse države. Če so pravila jasna, se jih ljudje držijo, posebej v gospodarstvu, v turizmu glede na stike z gosti pa še toliko bolj, poudarja.