Bela hiša razglasila zmago nad koronavirusom, številke okužb po ZDA pa rekordne

Še ena velika laž Donalda Trumpa

28. 10. 2020, 10:39 | Aktualno | Piše: N.Z.

              Bela hiša razglasila zmago nad koronavirusom, številke okužb po ZDA pa rekordne (foto: profimedia) profimedia

Administracija Donalda Trumpa triumfalno razglaša zmago nad pandemijo zgolj teden dni pred volitvami in v trenutku, ko onkraj luže v resnici beležijo rekordne številke novo okuženih.

Na samem vrhu 'dosežkov' Donalda Trumpa se je pojavila zabeležka o 'zmagi nad pandemijo covid-19'. (Samo)hvala Trumpove administracije na več kot 60 straneh pojasnjuje, kako je 'odločna akcija predsednika, skupaj z angažmajem znanstvenikov in zdravstvenih delavcev iz akademske skupnosti, pa tudi industrije in vlade premagala bolezen'.

Ta eklatantna laž je zgolj del Trumpovih prizadevanj, da nekako prepriča še zadnje neodločene volilce.

Pa dejstva?

Samo minuli teden so v ZDA presegli nov tragični rekord 83.000 prirastka novo okuženih v enem dnevu, t.j. v povprečju 70.000 v minulem tednu, kar je največja številka od začetka pandemije. V bolnišnicah se zdravi skoraj 45.000 ljudi, medtem ko jih je minuli mesec hospitalizacijo potrebovalo 'le' 30.000.

Od začetka pandemije velja, da Trump ni napovedal 'vojne' virusu, temveč znanosti in dejstvom.

Neprestano je podcenjeval nevarnost koronavirusa, s prstom kazal na Kitajsko in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), napadal vodilne strokovnjake za nalezljive bolezni in se norčeval iz tistih, ki nosijo zaščitne maske (še posebno iz predsedniškega kandidata demokratov).

V ZDA je bilo do danes s koronavirusom okuženih 8,7 milijonov ljudi, umrlo pa jih je več kot 226.000.