Beović: Zaenkrat dovolj cepiv AstraZenece za drugi odmerek, v skrajni sili tudi drugo cepivo

Evropska komisija ni oddala novih naročil

10. 5. 2021, 13:17 | Aktualno | Vir: STA

              Beović: Zaenkrat dovolj cepiv AstraZenece za drugi odmerek, v skrajni sili tudi drugo cepivo (foto: Daniel Novakovič/STA) Daniel Novakovič/STA

Za osebe, ki so bile cepljenje s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 podjetja AstraZeneca, bo zagotovljen tudi drugi odmerek cepiva, je danes poudarila vodja svetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. Če bi zmanjkalo za drugi odmerek cepiva AstraZenece za tiste, ki bodo cepljeni v teh dneh, bi jih lahko v skrajni sili cepili z drugim cepivom.

Evropska komisija namreč ni oddala novih naročil za cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, s katerim se pogodba izteče junija. Beovićeva je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 pojasnila, da je v Sloveniji 133.000 oseb, ki so prejele prvi odmerek tega cepiva in čakajo na drugega. Trenutno je na zalogi 49.000 odmerkov tega cepiva. Po njenih besedah zadrege za drugi odmerek ne bo, saj v maju in juniju pričakujejo dobave pol milijona odmerkov tega cepiva, trenutno pa je zagotovljenih 96.000 odmerkov.

V nekaterih cepilnih centrih te dni uporabljajo cepivo AstraZenece za prvi odmerek. Na vprašanje, ali bi bilo smiselno, da bi prenehali cepiti s prvim odmerkom, je Beovićeva dejala, da gre za organizacijsko vprašanje. "Če drži, da dodatnih odmerkov AstraZenece ne bo več, potem je smiselno s tem cepljenjem prenehati," je dejala.

V skrajni sili, če bi za drugi odmerek zmanjkalo cepiva AstraZenece, bi ga lahko nadomestili z odmerkom cepiva mRNK, torej Pfizerja ali Moderne, je dejala. Ob tem je pojasnila, da trenutno v EU ni registriranega vektorskega cepiva (kot je cepivo AstraZenece), pri katerem bi bil protokol cepljenja z dvema odmerkoma.

Dejstvo, da EU ne bo več naročila cepiva podjetja AstraZeneca, je lahko problematično, če drugih cepiv ne bo dovolj, je dejala Beovićeva. A ob tem je dodala, da se glede na medijske objave proizvodnja cepiva Pfizerja pospešuje, poleg tega se obetata dve novi cepivi, beljakovinsko cepivo Novavax in mRNK cepivo Curevac. Pričakuje se tudi registracija ruskega cepiva Sputnik V, ki se uporablja že v enem odmerku.

"Iz tega sledi, da je zaustavitev pogodb malo problematična. Poleg tega lahko pričakujemo, da bodo tako imenovana vektorska cepiva manj zanimiva za tretje odmerke, ker se proti vektorju, to je nosilnemu virusu, razvije imunost, ki zmanjšuje odgovor na cepivo," je dodala.

Protokol cepljenja s cepivom AstraZenece sicer predvideva dva odmerka v razmaku štirih do 12 tednov

Poznejše raziskave so pokazale, da je cepljenje s tem cepivom učinkovitejše, če dobi oseba drugi odmerek po 12 tednih, kot če bi ga dobila pred šestimi. Zato v Sloveniji tudi cepijo z drugim odmerkom po 12 tednih, je pojasnila Beovićeva.

Sicer pa je cepivo AstraZenece zelo učinkovito že po prvem odmerku, zaščita nastopi tri tedne po prvem odmerku in ostane enako dobra vsaj tri mesece. Ko posameznik preboli covid-19, je nekaj časa imun proti tej bolezni.

Cepljenje takih oseb je smiselno šele takrat, ko se pričakuje, da se bo imunost že zmanjševala, zaenkrat je to po šestih do osmih mesecih. V času, ko je imunost po preboleli bolezni še prisotna, je smiselno cepljenje samo z enim odmerkom, saj bolezen deluje že kot prvi odmerek, katerega učinek z dejanskim cepljenjem samo poživimo, je povedala.

Vodja svetovalne skupine za cepljenje je tudi povedala, da cepljenje proti covidu-19 že kaže učinkovitost tudi v Sloveniji, zmanjšuje se pogostnost bolezni zlasti pri starejših. Ob ukrepih, ki so trenutno v veljavi, najbrž zadošča že 50-odstotna precepljenost prebivalstva. Za sproščanje ukrepov bo potrebna večja precepljenost, ki bo zagotovila tako imenovano kolektivno imunost.

Do takrat, ko bo res možno sproščanje ukrepov, pa si skoraj normalno delovanje kulture, športa, gostinstva in turizma itd. lahko varno zagotovimo z upoštevanjem kratice PCT, torej moramo biti ali prebolevniki, ali cepljeni, ali pa imamo svež test, ki dokazuje, da nismo kužni, je dodala.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je na novinarski konferenci pojasnil, da je preverjal podatke o številu naročil cepiva za ta teden in po teh podatkih je količina naročene AstraZenece razmeroma majhna. "In ko primerjamo podatke oseb, ki so prejele prvi odmerek AstraZenece in podatke o predvidenih zalogah in dodatnih količinah, ki pridejo do konca meseca maja, potem ne vidim tukaj večjih težav," je dejal.

Po Vindišarjevih besedah je bilo na portalu zVem do danes zjutraj prijavljenih 52.500 oseb na cepljenje, portal torej deluje. Na začetku je bilo nekaj tehničnih težav, a v nadaljevanju pričakuje, da se bodo podatki tega portala še dodatno uparili s podatki posameznih cepilnih centrov. Tako da bomo na koncu imeli enoten nacionalni seznam oseb, ki se želijo cepiti," je dejal.

Glede domnevnega kaosa pri vabljenju oseb k cepljenju - nekateri so namreč dobil več vabil - pa je Vindišar dejal, da so verjetno težave povezane s tem, da ti cepilni centri, ki so doslej razvili svoje aplikacije za naročanje na cepljenje, še niso prenesli svojih podatkov na zVem. Zagotovil je, da je pri zVem zaenkrat zanesljivost, da bo oseba samo enkrat klicana na termin cepljenja, praktično 100-odstotna.