Po razglasitvi zmage v Michiganu Biden blizu potrebnih elektorskih glasov

Trump vložil tožbo

4. 11. 2020, 23:48 | Aktualno | Vir: STA

              Po razglasitvi zmage v Michiganu Biden blizu potrebnih elektorskih glasov (foto: profimedia) profimedia

Demokratski predsedniški kandidat Joe Biden je, sodeč po projekcijah ameriških medijev, blizu zmage na predsedniških volitvah v ZDA. Po razglasitvi za zmagovalca v Wisconsinu in Michiganu ima skupaj 264 elektorskih glasov, za zmago jih potrebuje 270. Kot je sporočil, je že "jasno", da jih bo dosegel.

"Nisem tu, da bi razglasil zmago, sporočam pa, da ko bo štetje končano, smo prepričani, da bomo zmagovalci," je dejal Biden, ki se je javil iz svojega štaba v Wilmingtonu.

Neodločen je še izid v štirih zveznih državah. Biden trenutno vodi v Nevadi, ki zmagovalcu daje ravno šest elektorskih glasov. Neodločeni sta še Severna Karolina in Georgia.Tiskovna agencija AP mu sicer zmage v Michiganu še ni pripisala.

Poleg Nevade, kjer kampanja republikanskega nasprotnika Donalda Trumpa napoveduje tožbe, kot jih je že vložila v Michiganu in Wisconsinu, najboljše možnosti za uspeh še v Pensilvaniji, čeprav trenutno tam za Trumpom zaostaja za okrog 300.000 glasov.

Vendar pa niso prešteli še več kot milijon glasovnic po pošti in v velikih mestih. Velika mesta glasujejo za demokrate, letos pa so demokrati oddali neprimerno več glasovnic po pošti kot republikanci, ker so resneje vzeli pandemijo koronavirusa in ker je Trump pred volitvami trdil, da so volitve po pošti prevara.

Če dobi Nevado, Biden v bistvu Pensilvanije več ne potrebuje, ker bo imel 270 elektorjev. Trump ima trenutno 214 elektorjev.

Kampanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa je že pred tem sporočila, da bo "nemudoma" vložila zahtevo za ponovno štetje glasovnic v delih Wisconsina. "V več okrožjih Wisconsina so poročali o nepravilnostih, ki vzbujajo resne dvome o veljavnosti rezultatov," pa je dejal vodja Trumpove kampanje Bill Stepien.

Tekom dneva je nato Trumpa in ekipo zmotil še razplet v Pensilvaniji in Michiganu ...

Predsedniška kampanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namreč sporočila, da je vložila tožbi v Michiganu in Pensilvaniji, v Wisconsinu, ker so ameriške televizije zmago na predsedniških volitvah prisodile demokratu Josephu Bidnu, pa bo kampanja vložila zahtevo za ponovno štetje glasovnic.

V Wisconsinu je glede na projekcijo AP Biden dobil 49,6 odstotka glasov, Trump pa 48,9 odstotka.