Bizarno vreme: Na Arktiki je te dni toplejše vreme kot v Evropi!

28. 2. 2018, 17:05 | Aktualno | Vir: STA

              Bizarno vreme: Na Arktiki je te dni toplejše vreme kot v Evropi! (foto: profimedia) profimedia

Medtem ko je Evropo zajel sibirski mraz s temperaturami krepko pod ničlo in snegom, pa so v nedeljo na najsevernejšem delu Grenlandije izmerili šest stopinj nad ničlo. Podobne temperature nad ničlo so izmerili tudi prejšnje dni, zaradi česar se led tali hitreje kot običajno.

"To je zelo nenavadno za februar, ko je stalno tema," je dejala klimatologinja danskega meteorološkega inštituta Ruth Mottram, ki beleži temperature na severu Arktike. Kot je dejala za nemški portal DW, še nikoli ni bilo tako toplo.

Med drugim je izginila že skoraj tretjina ledu, ki prekriva Beringovo morje. Največji del je izginil v le osmih dneh v sredini februarja. V tem času bi sicer morala ledena ploskev še rasti, ledena površina pa je sedaj 60 odstotkov manjša od povprečja, ki so ga izmerili med letoma 1981 in 2010.

Klimatologi so zaskrbljeni zaradi ogrevanja Arktike. "Čudno vreme se nadaljuje s strah vzbujajočo močjo in vztrajnostjo," je tvitnil profesor univerze v Hamburgu Lars Kaleschke, ki je dodal, da takšnih temperatur ni zasledil v 25 letih raziskovanja.

Zaradi nenavadne toplote je površina ledu, ki prekriva Arktiko, v tem času na rekordni najnižji ravni. Med drugim se je led stalil tudi severno od Grenlandije, kjer je nekoč morje prekrivala zelo stara in debela ledena površina.

Ker se Arktika segreva kar dvakrat hitreje od ostalega dela sveta, se tali tudi permafrost. Zaradi na novo izpostavljenih površin, ki se sušijo, pa se v ozračje izpušča dodaten ogljik, kar ponovno segreva ozračje. Zaradi taljenja ledu svoj habitat izgubljajo tudi številne živali, kot na primer polarni medvedi in tjulnji, še piše DW.