Bizarno vreme: Rekordno veliko snega je ohromilo Moskvo!

5. 2. 2018, 13:27 | Aktualno | Vir: STA

              Bizarno vreme: Rekordno veliko snega je ohromilo Moskvo! (foto: profimedia) profimedia

Rekordne količine snega v zadnjih sto letih povzročajo preglavice v sneženja in nizkih temperatur sicer vajeni Moskvi. Številni leti zamujajo, promet v milijonski metropoli je delno obstal. Samo v zadnjih 24 urah so mestne oblasti z ulic odstranile več kot 1,2 milijona kubičnih metrov snega, tudi s pomočjo vojske in tehnološko naprednih plugov.

Kot je zatrdil moskovski podžupan Peter Birjukov, imajo položaj zdaj spet pod nadzorom in ulice so za silo počiščene, a bilo je naporno in dela je še veliko, saj toliko snega niso videli že sto let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, je od sobote do danes zjutraj zapadlo 44 centimetrov snega, 20 odstotkov več kot ponavadi v celem mesecu. Ponekod so namerili celo 55 centimetrov debelo snežno odejo.

Zaradi visokega snega so se številni vozniki tokrat zatekli k javnemu prometu, a tudi tu ni šlo gladko. Župan Sergej Sobjanin je konec tedna someščane pozval, naj se čim bolj izogibajo cestam in jim celo dal na izbiro, da lahko otrok ne pošiljajo v šolo, dokler ne bo najhuje mimo.

Nek voznik avtomobila je umrl zaradi udara elektrike, ko je na pokrov motorja padel električni vod. Pod težo snega se je zlomilo kakih 2000 dreves, od tega jih je kakih 100 padlo na avtomobile. V okolici prestolnice je brez elektrike ostalo na tisoče ljudi, še poroča dpa.

Po napovedih meteorologov naj bi sicer v Moskvi vsaj danes še snežilo. Pričakujejo celo do 20 centimetrov novega snega, poleg tega naj bi pihal še veter s hitrostjo 36 kilometrov na uro. Temperature pa so padle 12 stopinj Celzija pod ničlo.