Novozelandci bi terorista iz Christchurcha poslali v avstralsko ječo

Varčna poraba davkoplačevalskega denarja

29. 8. 2020, 06:32 | Aktualno | Vir: STA

              Novozelandci bi terorista iz Christchurcha poslali v avstralsko ječo (foto: profimedia) profimedia

Potem ko so novozelandske oblasti Avstralijo pozvale, naj prevzame desničarskega terorista iz Christchurcha Brentona Tarranta in s tem Novi Zelandiji prihrani astronomske stroške njegove dosmrtne zaporne kazni, je avstralski premier Scott Morrison dejal, da je "odprt" za to možnost, poročajo tuje tiskovne agencije.
 

Tarrant je v najhujšem pokolu v novejši zgodovini Nove Zelandije 15. marca lani v dveh mošejah v Christchurchu pobil 51 ljudi, več deset jih je ranil. Napad je prenašal v živo prek družbenih omrežij. Kasneje je nameraval napasti še eno mošejo, približno uro oddaljeno od Christchurcha, a ga je policija pravočasno ustavila.

29-letni skrajni desničar iz Avstralije, ki zagovarja prevlado bele rase, se je sprva izrekel za nedolžnega, nato pa je marca letos nepričakovano priznal krivdo in s tem postal prvi obsojeni terorist na Novi Zelandiji. V četrtek je bil nato obsojen na dosmrtno zaporno kazen brez možnosti pogojnega izpusta. Nova Zelandija nima smrtne kazni, tako da ga je doletela najstrožja možna kazen, kakršne sicer v tej državi doslej še niso izrekli.

A medtem ko je skrajni desničar danes začel prestajati prvi dan svoje kazni, se je oglasil namestnik novozelandske premierke Winston Peters, ki meni, da bi morala breme Tarrantove zaporne kazni nase prevzeti Avstralija. "Tega terorista bi morali vrniti državi, ki ga je vzgojila," je v jutranji oddaji avstralske televizije menil Peters, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je pojasnil, bodo morali, da bi obsojenemu zagotovili varnost, bistveno okrepiti varovanje v zaporu, kar bi Novo Zelandijo stalo okoli 4000 novozelandskih dolarjev (okoli 2250 evrov) dnevno. Do Tarrantove smrti bi to po besedah Petersa lahko naneslo skupaj 50 milijonov dolarjev.

"Muslimanska skupnost in celotna Nova Zelandija sta že dovolj pretrpeli, ne da bi morali zdaj plačevati še astronomske stroške, da se mu zagotovi varnost v našem sistemu zaporov," je menil.

Avstralski premier Morrison je kmalu zatem za televizijo zatrdil, da je vesel, ker bo Tarrant umrl za rešetkami, in da je "odprt" za pogovore z novozelandsko premierko Jacindo Ardern o njegovi morebitni premestitvi v Avstralijo. Uradne zahteve novozelandske vlade za premestitev sicer v Canberri zaenkrat niso prejeli, je še pojasnil.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, vladni dokumenti kažejo, da Tarrantov zapor državo trenutno stane celo slabih 5000 novozelandskih dolarjev (2750 evrov) dnevno, medtem ko dnevni stroški za običajne zapornike znašajo okoli 300 novozelandskih dolarjev. Obenem je težava dejstvo, da se novozelandski zapori z varnostno grožnjo, kakršno predstavlja Tarrant, doslej še nikoli niso soočili.

Tarrant naj bi sicer kazen zaradi lastne varnosti najverjetneje prestajal v samici v zaporu v Aucklandu, edinem najstrožje varovanem zaporu na Novi Zelandiji, kjer je kar 80 odstotkov zapornikov Maorov ali pacifiških otočanov, še poroča AFP.