Bodo v EU v prihodnje živila imela oznako vegetarijansko/vegansko?

7. 11. 2018, 16:42 | Aktualno | Vir: STA

              Bodo v EU v prihodnje živila imela oznako vegetarijansko/vegansko? (foto: profimedia) profimedia

Evropska komisija je potrdila prijavo evropske državljanske pobude za obvezno označevanje živil z oznakami nevegetarijansko/vegetarijansko/vegansko. Organizatorji bodo lahko začeli enoletni postopek zbiranja podpisov v podporo pobudi, ko bo 12. novembra prijava potrjena.

"Vegetarijanci in vegani imajo po vsej EU težave pri prepoznavanju primernih živil. Proučiti morajo seznam sestavin živila, da lahko ugotovijo, ali je primerno za nakup, pri čemer morajo biti posebej pozorni na sestavine, ki so lahko tako rastlinskega kot živalskega izvora," v pobudi navaja skupina državljanov in predlaga obvezne slikovne oznake na vseh živilih. Odločitev komisije, da potrdi prijavo pobude, se nanaša le na pravno dopustnost predloga, vsebine pa komisija v tej fazi ni analizirala.

Enoletni postopek zbiranja podpisov podpore pobudi se bo začel 12. novembra. Če bo pobuda v enem letu zbrala milijon izjav o podpori iz najmanj sedmih držav članic, se bo morala komisija na pobudo odzvati v treh mesecih. Komisija se lahko odloči, ali bo zahtevo upoštevala ali ne, v obeh primerih pa bo morala svojo odločitev obrazložiti.

Na ravni EU se trenutno zbira podpise za šest pobud, od katerih se tri nanašajo na hrano. Z eno želijo pobudniki uvesti obvezno navedbo države porekla za vsa predelana in nepredelana živila, ki so v obtoku v EU, z drugo odpraviti nehumano ravnanje z rejnimi živalmi, s tretjo pa odpraviti lakoto v Evropi.

Evropske državljanske pobude je prinesla Lizbonska pogodba. Na podlagi njenih določb se je aprila 2012 začela uporabljati uredba o evropski državljanski pobudi, ki državljanom omogoča, da sooblikujejo delovni program komisije.

Če formalno prijavljeno evropsko državljansko pobudo podpre skupaj vsaj milijon državljanov iz vsaj četrtine članic EU, lahko komisijo pozovejo, naj pripravi predlog zakonodajnega akta na svojih področjih pristojnosti.

V skladu z uredbo o evropski državljanski pobudi so dopustne kakršnekoli pobude, katerih predlagani ukrepi ne sodijo očitno zunaj okvira pristojnosti komisije, niso očitno žaljivi, neresni ali provokativni in niso v očitnem nasprotju z vrednotami EU.